Naslovna Najnovije „Potpuna kapitulacija Milorada Dodika“

„Potpuna kapitulacija Milorada Dodika“

0

Politički lideri parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine sinoć su u Briselu dali saglasnost na dokument o prinicipa djelovanja i još jednom pokazali sav primitivizam, ciničnost i podijeljenost odnosa među političarima.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da ako bi u jednoj rečenici morao sumirati šta se desilo na sastanku, to bi okarakterisao kao potpunu kapitulacija Milorada Dodika.

“Sve ono na čemu se zasnivala politika vlasti u RS u prethodnih 6 meseci je bačeno niz vodu i stavljena je saglasnost na dokument koji je u potpunoj suprotnosti sa onim što je vlast RS zagovarala. Umesto vraćanja nadležnosti, vojske, indirektnih poreza, VSTS na nivo RS sa usvajanjem ovakvog dokumenta u Briselu vlast u RS je dodatno ojačala državne BH institucije i potpuno zaboravila na vraćanje nadležnosti RS”, kaže Antić za BUKU.

Dodaje da posebno zabrinjava činjenica da je najznačajnija institucija RS, a to je Narodna skupština RS uvučena u dnevno-političke igre i interese vladajućih partija i da su njeni zaključci u vezi sa vraćanjem nadležnosti u potpunosti ignorisani i zanemareni. Kako kaže, ovo je jako loša poruka za građane i institucije RS jer se one na ovaj način urušavaju i degradiraju.

“Sve ovo znaju jako dobro vlasti RS i pokušavaju da opravdaju ovakav dokument navodeći da nisu stavili potpis i da je dokument pretrpeo velike izmene u odnosu na prvobitni. I jedan i drugi argument su u potpunosti pogrešni. Da li je ili nije stavljen potpis na dokument apsolutno ništa ne znači. Vlast RS je dala saglasnost na dokument i samim tim podržava sve ono što u njemu piše. Da li su stavili potpis ili nisu potpuno je nevažno. Da se ne slažu sa dokumentom mogli su to i da kažu i da ne pristanu da daju saglasnost na njega. Drugi argument da je prvobitni dokument pretrpeo velike izmene je apsolutno netačan. Svi smo videli i prvi dokument ali i potpisani dokument i oni se skoro u potpunosti poklapaju. Jedina razlika je što je ostavljeno prostora da Predsedništvo BiH odluči o kvalifikaciji rata u Ukrajini i eventualnog uvođenja sankcija Rusiji. Međutim, čak i po tom pitanju data je saglasnost na odluku ambasadora BiH u UN gde je usvojena deklaracija UN da je rat u Ukrajini okvalifikovan kao agresija Rusije. Dakle sa usvojenim dokumentom u Briselu vlast u RS je podržala čak i tu odluku ambasadora BiH u UN koga je prethodno žestoko kritikovala. Dakle, potpuna kapitulacija Milorada Dodika”, rekao je Antić za BUKU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: