28.7 C
Banja Luka

Potrošili novac za opremanje studentskog doma u Lukavici- Vlada RS obećala dodatnih 1 700 000 KM

godine odobrila šest miliona za izgradnju studentskog doma u Lukavici, dok je godinu kasnije odobreno dodatnih milion i po maraka za opremanje.

Iako je Vlada Republike Srpske još prije pet godina odobrila sredstva za završetak radova, odnosno za opremanje studentskog doma u Lukavici, adaptacija zgrade još nije završena, a Vlada je prije dva dana na sjednici usvojila Informaciju o obezbjeđenju finansijskih sredstava za opremanje objekta za smještaj studenata u Lukavici.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje da obezbijede finansijska sredstva u iznosu od 1.700.000,00 KM sa PDV-om za realizaciju treće faze projekta – Opremanje objekta za smještaj studenata u Studentskom centru Lukavica”, navedeno je na zvaničnoj stranici Vlade RS.

Da je novac obezbijeđen i ranije pokazuju nabavke Studentskog centra. Naime, JU Studentski centar na čelu sa direktorkom Aleksandrom Bjelica, ujedno i odbornicom u lokalnom parlamentu, još 2022. u planu javnih nabavki naveo je 1.282.051 KM (bez PDV-a) za nabavku namještaja i ostale opreme za studentski dom.

Umjesto planirane javne nabavke vezano za smještaj, Studentski centar Lukavica donosi odluku da pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja izdvoji dodatnih 819.520 maraka bez PDV-a što je oko 950.00 sa PDV-om za nepredviđene i dodatne radove rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje administrativnog objekta sa promjenom namjene u objekat za smjestaj studenata.

Direktorka Bjelica je još tada za naš portal rekla da je u izgradnju doma, sa nepredviđenim radovima, uloženo 5 800 000 KM. Izgleda da novac za opremanje nije računala.

Dodatno, malverzacije oko prodaje objekata dom, za koje je opozicija direktno optuživala tadašnjeg načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišu Čosića,  građane su koštale dodatnih milion i po maraka.

Završetak studentskog doma- predizborna kampanja?

Direktorka Studentskog centra Aleksandra Bjelica u maju 2023. najavila je otvaranje doma u avgustu iste godine, nakon čega su radovi naprasno zaustavljeni.

Iako su od medija i javnosti krili razloga zaustavljanja radova, od izvođača radova, odnosno firme “RADIS”, naknadno smo saznali da u datom momentu nisu obezbjeđena sredstva za nastavak izgradnje doma.

Adaptacija zgrade za potrebe doma počela je u februaru 2022. godine i još uvijek nije završena. Postavlja se pitanje da li je novo obećanje Vlade dio predizborne kampanje za lokalne izbore?

Gdje su potrošeni milioni za dom koji nije završen?

Da li će i kada dom biti spreman za useljenje ostaje nepoznato. Predstavnici studenata nisu se oglašavali, niti postavljali pitanje završetka radova. Ostaje još važnije pitanje ko će boraviti u njemu s obzirom da iz godine u godinu Srpska ima sve manje studenata. Na Univerzitetu u Istočnom sarajevu smanjen je broj studenata za oko 1 000 na godišnjem nivou. Poražavajući je i podatak da oko 16 000 studenata iz Republike Srpske trenutno studira u susjednoj Srbiji.

Izvor: Spin Info/Sanja Vasković

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here