24.7 C
Banja Luka

Potvrđeno: Jelena Trivić kandidat za predsjednika Srpske 

– Prvi u Republici Srpskoj, ali i BiH smo održali sjednicu Glavnog odbora, potvrdili nosioce lista za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a nakon prijedloga Predsjedništva partije, Glavni odbor je jednoglasno potvrdio da je naš kandidat za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije.

Borenović je naveo da su utvrđeni svi nosioci listi, osim za izbornu Jedinicu 2, što će biti naknadno saopšteno i potvrdio da su nosioci za narodnu skupštinu Republike Srpske Draško Stanivuković iz Banjaluke, Sanja Dimitrić iz Dervente, Olivera Nedić iz Doboja, Snežana Stojanović iz Bratunca, Slaviša Marković iz Bijeljine, Milanko Mihajilica iz Novog Grada, Igor Tošić iz Pala i LJubiša Krunić iz Trebinja, dok liste za PD PS BiH nose Branislav Borenović iz Banjaluke, Siniša Golić iz Brčkog i Saša Borjan iz Trebinja.

– Nosioci lista i ključni kandidati će biti po prvi put i značajan broj žena i to za kandidat za predsjednika i 3 nosioca listi. To nije bila ranije praksa kod partija, ali to pokazuje i naše demokratsko sazrijevanje. Prosjek godina kandidata je 45, najbolje godine za političko djelovanje – rekao je predsjednik PDP.

On je istakao da je siguran da će PDP biti najveće pozitivno iznenađenje narednih izbora.

 – Republika Srpska se danas nalazi u najdubljoj krizi od Dejtona i učinićemo sve da kroz rješenja iz našeg Programa obnove učinimo da bude jača, bolja, pravednija i zaposlenija. PDP ulazi u kampanju sa mnogo optimizma, sa odličnim istraživanjima javnog mnjenja i  ubjeđeni u pobjedu i Jelenu Trivić, a i da će naše liste imati najbolji rezultat u istoriji. Takođe, daćemo jednako snažan doprinos pobjedi i kandidata iz  naše bratske SDS, kao i pobjedi Jelene Trivić – naveo je Borenović.

Potpredsjednica Jelena Trivić je navela da u kampanju za predsjednika, kao i u kampanju za poslanike, PDP ulazi za značajno inoviranim Programom obnove Republike Srpske:

– Polazimo od ustavnih pozicija Republike Srpske, koje joj daju status entitetske državnosti i to je za nas nepromjenjiva kategorija. Republika Srpska treba da postane stabilizirajući faktor na inače nestabilnom Balkanu. Pored toga, Banjaluka, sa svojim geografskim položajem, mora postati poveznica između Beograda, Zagreba, podgorice, Skoplja i Sarajeva. Republiku Srpsku vidimo na evropskom putu i u inicijativi Otvoreni Balkan, koju je pokrenula Srbija i predsjednik Vučić i našim politikama ćemo uvjeriti i druge strukture iz BiH u prednost ove inicijative, koja briše granice između tržišta – poručila je Trivićeva.

Ona je navela da borba protiv kriminala i korupcije ostaje njeno i PDP-ovo trajno opredjeljenje:

– Narod jeste osiromašen, ali je najviše gladan pravde. Zidno po zrno pravde, napravićemo pravnu državu u kojoj su svi jednaki pred zakonom – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je neophodno rasteretiti privredu, vraćanjem poreskih stopa iz 2008. godine, olakšati mladima prvo zaposlenje, redefiisati pojam intervjua zbog pravednijeg zapošljavanja:

– Takođe, mladima treba olakšati kupovinu prve stambene jedinice kroz program socijalne stanogradnja. Tržišne cijene su nenormalno visoke, pa mladi i sa pristojnim primanjima ne mogu sebi obezbijediti prvu nekretninu, te tu država mora intervenisati – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da su neki od ciljeva, za koje su predviđene mjere u Programu obnove i stabilna i jaka privreda, efikasan javni sektor koji će biti na usluzi investitorima, kao i sređivanje rada javnih preduzeća koja doprinose tek oko 20 miliona KM budžetu, a imaju kapacitete da daju i do 200 miliona KM.

– U mandatu ćemo obezbijediti da prosječna plata bude 1000 eura, prosječna penzija 500, te da imamo 330 hiljada zaposlenih – rekla je Trivićeva i dodala:

– Jedan od najznačajnijih ciljeva je i napraviti saobraćajnicu na istoku Srpske, te povezati Bijeljinu i Trebinje. To je u tom dijelu Republike prioritet i spremni da se upustio u kapitalni projekat i završimo što prije – istakla je.

Navela je da su neki od najbitnijih ciljeva i efikasna, pravovremena i stručna zdravstvena zaštita, kao i depolitizacija zdravstva, ali i školstva, više prakse i u srednjim školama i na fakultetima, dok Zavod za zapošljavanje mora imati aktivniju ulogu između tržišta i obrazovanja.

– Pitanje boračke populacije ne smije biti zapostavljeno. Znamo šta je bilo na posebnoj sjednici NSRS, gdje je vlast pokazala kako im nije stalo do boraca. Oni nisu obaveza, nego naša dužnost. Danas u budžetu imamo 150 miliona KM za zgrade javne uprave i za softvere, a za borce nema. Za borce i poboljšanje njihovog standarda života mora biti – rekla je Trivićeva.

Istakla je da su komparativne prednosti u Reublike Srpske u energetskom sektoru, turizmu i poljoprivredu, za koju je planiran program za ostanak na selu 2000 porodica, u čemu država mora da ima značajnu ulogu, kao i da se Srpska mora snažnije povezati sa dijasporom kroz PDP-ov projekat Otvorena Srpska (Cloud Srpska). Na kraju je dodala:

– Kao što sam rekla i kada me Predsjedništvo PDP-a kandidovalo, ja ću se baviti našim programom, propustima vlasti nudeći rješenja, a ne bilo čijim porodicama. Vidimo od tada, moji politički pritivnici se bave i mojom porodicom, koja je stabilna i ne mogu joj nauditi. Ja idem pravo ka pobjedi, uz podršku našeg naroda – poručila je Trivićeva.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here