16.9 C
Banja Luka

POVEĆANJE TOPLOG OBROKA Minimalna naknada u Srpskoj od sutra će iznositi 10,04 KM

Naknada za topli obrok radnicima u Republici Srpskoj kojima se isplaćuje u novcu za svaki radni dan od sutra će iznositi 10,04 KM u netu, odnosno 16,46 KM u brutu, saopšteno je iz republičkog Saveza sindikata.

Ovo je najmanji iznos naknade toplog obroka. Kolektivnim ugovorom, Sindikat i poslodavac mogu utvrditi i veći iznos naknade za topli obrok. S tim u vezi, ukoliko radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 220,88 KM u netu, ako kod poslodavca nije organizovana ishrana, pripremanje toplog obroka ili isporuka toplog obroka putem lica registrovanog za usluge keteringa. A ukoliko je ishrana organizovana putem keteringa ili se topli obrok priprema u vlastitim restoranima kod poslodavca, vrijednost toplog obroka mora biti u neto iznosu od 9,56 KM – saopšteno je izSaveza sindikata.

Kako se dodaje u saopštenju, zakonska obaveza svih poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj je da isplaćuju naknadu troškova toplog obroka, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana.

Podsjećamo da je visina naknade za topli obrok utvrđena Odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku i iznosi 0,85 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan, a u slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok – navodi se u saopštenju.

Navodi se da je prema obavještenju Republičkog zavoda za statistiku od 22 januara 2024. godine, prosječna bruto plata za 2023. godinu iznosila 1.937 KM.

Savez sindikata Republike Srpske poziva sve radnike – članove Sindikata da prijave, svaku vrstu zloupotreba od strane poslodavaca (neisplaćivanje naknade za topli obrok, isplaćivanje toplog obroka u manjem iznosu) kako bi zaštitili njihova prava putem regionalnih kancelarija Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske – ističu oni u saopštenju, prenosi RTRS.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here