Naslovna Najnovije Povećanje u odnosu na 2022: Strancima izdato DUPLO VIŠE RADNIH DOZVOLA u...

Povećanje u odnosu na 2022: Strancima izdato DUPLO VIŠE RADNIH DOZVOLA u Srpskoj

0

Za prvih šest mjeseci ove godine u Srpskoj je izdato 1.236 radnih dozvola za strance. Duplo više nego u istom periodu lani, kada je taj broj bio 593.

Pokazuju to podaci Zavoda za zapošljavanje RS, koji izdaje radne dozvole poslodavcima radi zapošljavanja stranaca i lica bez državljanstva.

Dozvole se izdaju za zanimanja kojih nema na evidenciji Zavoda ili se za njih traže posebna znanja i vještine.

Godišnja kvota za izdavanje radnih dozola u Srpskoj i ove i prošle godine iznosi 1.400, od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola.

– Sa 30. junom izdato je 1.236 radnih dozvola, od čega u kvotu ulazi 907 radnih dozvola. Od ukupnog broja izdatih radnih dozvola koje ulaze u kvotu, 782 su nove i 125 produžene rane dozvole. Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije i Bangladeša – kažu iz Zavoda za Srpskainfo.

Prema djelatnostima, najviše radnih dozvola je izdato u oblasti građevinarstva, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, te uslužnih djelatnosti.

Prema Zakonu o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva RS, zahtjev za izdavanje radne dozvole podnosi poslodavac prema sjedištu u nadležnoj filijali Zavoda. Postupak traje 15 dana.

Godišnju kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva za Republiku Srpsku utvrđuje Zavod za zapošljavanje RS uz saglasnost Vlade RS. Кvota radnih dozvola potom se upućuje Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, da bi Savjet ministara donio konačnu odluku o kvoti radnih dozvola u BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube