16.9 C
Banja Luka

POZADINA HAPŠENJA DEBEVECA I OSMICE „Najviše zloupotrebe u OBA, prisluškivali sve od političara do novinara“

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kao i bivši direktor OBA-e, Osman Mehmedagić i dalje su u prostorijama SIPA. Očekuje se da tokom dana budu predati Tužilaštvu BiH. Da li će Tužilaštvo zatražiti pritvor za osumnjičene, više detalja će reći glavni tužilac na konferenciji u 13 časova.

međuvremenu, došlo je i do promjene i timu odbrane Ranka Debeveca. Kako je od ranije poznato njegov branilac je bila Vasvija Vidović, ali Vidović je od sinoć nedostupna javnosti. Predmet Ranka Debevca u ovom trenutku je u rukama advokatice, Tatjane Savić. Nije htjela komentarisati navode o mogućem hapšenju advokatice Vasvije Vidović.

Takođe, prema informacijama advokat Nermin Mulalić zastupa Osmana Mehmedagića, ali ove niti je negirao, niti potvrdio, piše N1.

Debevec i Mehmedagić se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH, saopšteno je ranije iz Tužilaštvu BiH. Mediji spekulišu kako im se na teret stavlja neovlašteno prisluškivanje pojedinih značajnih ličnosti. Osman Mehmedagić je od ranije i na američkoj crnoj listi. U martu su mu uvedene sankcije, da bi u ovom mjesecu bile i proširene. Amerikanci tvrde kako je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama, zloupotrebljavao svoj položaj da bi se obogatio. Osim toga Amerikanci mu na teret u svojim sankcijama stavljaju i nelegalno prisluškivanje. Tokom mandata, njegov rad obilježile su mnoge afere.

Inače, predsjednik Suda BiH, bio je podvrgnut svojevremeno disciplinskom postupku, upravo zbog kako su neki tada tvrdili “neprimjerenog” susreta s tadašnjim direktorom OBA-e, pred kojim se vodio postupak u Sudu BiH.

Inače, u septembru ove godine šef bh. diplomatije i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao kako su tokom preuzimanja firmi od bivših kadrova vlasti otkrili brojne zloupotrebe. Najviše su zabilježili u OBA BiH gdje je bilo, kako kaže, stotine slučajeva zloupotrebe prisluškivanja osoba, od političara do novinara.

– Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i sms poruke – rekao je Konaković.

Ove navode ekspresno je tada demantovao već bivši direktor Mehmedagić.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here