Naslovna Politika PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO U ABU DABI Najviši srpski zvaničnici u radnoj poseti...

PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO U ABU DABI Najviši srpski zvaničnici u radnoj poseti UAE

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je dans u Abu Dabi, čime je otpočeo radnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Vučića su na aerodromu dočekali državni ministar zadužen za ekonomiju i trgovinu pri Ministarstvu spoljnih poslova UAE Ahmed Ali al-Sajeg, brigadni general Abdula al-Nakbi, ambasador UAE u Beogradu Mubarak al-Daheri, uz počasnu gardu UAE.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su ministar odbrane Miloš Vučević i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. Tokom posete Vučić će prisustvovati otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.

„IDEX 2023“, jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane.

 

Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom UAE, ali i sa drugim visokim zvanicama.

Od 2012. godine do danas, Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od dvadeset susreta, a poslednji put sastali su se u oktobru prošle godine u Beogradu.

„Muhamed bin Zajed iskreni je prijatelj Srbije i u teško vreme“, rekao je predsednik Vučić tokom posete šeika našoj zemlji.

Njih dvojica tada su razgovarali o nafti, geopolitičkoj situaciji, investicijama, ali o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto, koji je Srbija dobila u septembru prilikom posete predsednika Vučiha Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ta poseta je bila prva zvanična poseta predsednika u drugom predsedničkom mandatu i tom prilikom, osim sporazuma o finansijskoj podršci, potisano je još devet sporazuma.

Tokom posete, predsednik Vučić obići će Institut G42, gde će razgovarati sa njihovim predstavnicima.

G42 se bavi razvojem veštačke inteligencije u nizu industrija, između ostalog u državnom sektoru, zdravstvu, ekonomiji, ugostiteljstvu i turizmu. Grupa 42 posluje širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube