Naslovna Izdvajamo Predstavništva RS troše milione na sajmove, zborove..

Predstavništva RS troše milione na sajmove, zborove..

0

Predstavništva Republike Srpske u svijetu potrošila su u prošloj godini 5,5 milijuna maraka. Fokus im je bio na pripremi terena za posjete zvaničnika iz Srpske, dok su ostatak vremena trošili obilazeći sajmove piva, zborove, molitve, izložbe, večeri poezije, sportske događaje i druge manifestacije na kojima su širili glas o Republici Srpskoj.

Perović glumio portparola

Šefu predstavništva Srpske u Rusiji Dušku Peroviću u prošloj godini na raspolaganju je bilo preko milijun maraka.

Kao jednu od glavnih aktivnosti on navodi podršku posjete tada srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u sklopu kojeg se sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Perović se potrudio da Dodikove aktivnosti budu dobro medijski propraćene, pa se stavio u ulogu njegova portparola.

“Predstavništvo je pružilo podršku i novinarima RTRS-a i ATV-a radi snimanja i praćenja događaja, kao i podršku prilikom davanja intervjua srpskog člana Predsjedništva BiH za ruske novine i televiziju”, navodi se u izvještaju o radu Predstavništva Srpske u Rusiji.

Također, ovo Predstavništvo je pomagalo u organizaciji vebinara, nogometnih i šahovskih turnira, prevodilo dokumentaciju kako privrednicima, tako i oboljelima koji su trebali na liječenje u tu zemlju.

Perović je, kako se vidi iz izvještaja, uveliko bio uključen iu planove koje kompanija „Gasprom“ ima u Republici Srpskoj.

“Pružena je podrška prilikom usaglašavanja Mape puta realizacije projekata izgradnje gasovoda i elektroenergetskih kapaciteta na teritoriji Republike Srpske sa kompanijom „Gasprom”, piše u izvještaju.

U ovom dokumentu doslovno je pobrojan svaki status i događaj na kojem su prisustvovali ljudi iz Predstavništva. U moru njih ističe se sastanak s nastavnicom srpskog jezika u Centralnoj gradskoj biblioteci „VVMajakovski” u Sankt Peterburgu vezan za učenje i nastavu srpskog jezika.

“Pružena je podrška prilikom objavljivanja pjesama pjesnika iz Republike Srpske u zbirci poezije i proze Udruženja književnika „Čongarski bulevar” Biblioteke br. 148 „FITjutčev” u Moskvi”, stoji u informacijama o radu.

Predstavništvo je navelo i da je odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada i položilo vijenac u ime cijelog naroda Republike Srpske na Piskarevskom spomen groblju u Sankt Peterburgu povodom 78. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od opsade.

U Austriji su posvetili građenju kapele

U Predstavništvu RS u Austriji kao najznačajniju aktivnost naveli su učešće u potpisivanju sporazuma između Fonda PIO Republike Srpske i Austrijskog penzijskog fonda (PVA) o pojednostavljenju postupka za ostvarivanje prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji, a kojim su otklonjene poteškoće koje su postojale u pomenutom procesu.

Što se tiče privrede, kažu da su najzaslužniji za investiciju austrijske “Pewag” grupacije koja sprema otvaranje novog pogona za proizvodnju dijelova industrijskog tekstila u Srpskoj.

Kada je u pitanju saradnja u vlasti prosvjete i kulture, u Predstavništvu Srpske u Austriji navode da su učestvovali u Upravnom odboru za izgradnju Memorijalne kapele na Vojnom groblju u Mauthauzenuna.

“Predstavništvo je u prethodnom razdoblju logistički i financijski podržalo realizaciju projekta izgradnje kapele, radi sjećanja na nekoliko tisuća srpskih vojnika koji su tu sahranjeni u Prvom svjetskom ratu, kao i stradalnika u obližnjem koncentracijskom logoru”, stoji u izvještaju.

Kesićevi sastanci sa pomoćnicima sekretara

Obrad Kesić, šef predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji već duže vrijeme drži na crnoj listi predsjednika RS Milorada Dodika, potrošio je 870.000 maraka, bez vidljivih rezultata.

Tako je među važnim aktivnostima vezanim za institucionalnu suradnju naveo sastavnice s članovima američkog Kongresa i drugih institucija ne navodeći imena.

Kesić ističe sastanak sa savjetnikom novoizabranog guvernera države Merilend, te sa pomoćnikom sekretara ove države.

Također, spominje se da se sastajao s predstavnicima američkih kompanija koje su zainteresirane za izgradnju tvornica alata negdje na području Balkana, a gdje su dostavljene informacije vezane za ulaganja u Republiku Srpsku.

“Pružena je podrška američkoj kompaniji GTC iz Milvokija vezana za uspostavljanje kontakata i saradnje sa firmom Ekoboks iz Srebrenice, te je izražen interes američkih kompanija za mogućnost ulaganja ili kupovine kompanija iz Republike Srpske”, navodi se u njegovom izvještaju.

Kesić je imao vremena i za osvećenje hrama Svetog Save na Floridi, obilježavanje komemoracije Halijard misije u Feniksu, proslavu Dana i krsne slave Republike Srpske.

Cicović na prezentaciji traktora

Predstavništvo Srbije najveću pažnju posvetilo je organizaciji jubilarnih svečanosti povodom Dana Republike Srpske i 30. godišnjice proglašenja Ustava Republike Srpske.

Također, organizirali su desetu jubilarnu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, po njima njihovu najznačajniju aktivnost.

Šef predstavništva Mlađen Cicović sastao se sa ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, a organizirao je i zajednički sastanak s ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

“Osim toga, šef Predstavništva se sastao s predsjednikom Gradske općine Zvezdara, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj suradnji s Republikom Srpskom i modelima njezina unapređenja u narednom razdoblju”, stoji u izvještaju.

Također, svjedočili su potpisivanju Sporazuma o suradnji Niša i Istočnog Sarajeva, au suradnji s Turističkom organizacijom Republike Srpske, organizirali su predstavljanje turističke ponude Republike Srpske na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Zanimljivu aktivnost imali su vezanu za unapređenje privredne suradnje.

„Organizovana je poseta ministra privrede i preduzetništva „Majevica“ u Bačkoj Palanci, koja je tom prilikom prisustvovala svečanoj prezentaciji prvog domaćeg traktora „Majevica 90“. Vođene su aktivnosti u vezi pokretanja proizvodnih kapaciteta „Majevice“ u Srpskoj, najvjerovatnije u Zvorniku”, piše u izvještaju o radu predstavništva Srpske u 2022. godini.

Čestitka kao mjerilo uspijeha

Predstavnici Republike Srpske u Njemačkoj kao primjer jačanja institucionalne suradnje naveli posjet pivskom festivalu “Oktobarfest” u Minhenu.

Po pitanju privredne saradnje, održan je sastanak vezan za uspostavljanje saradnje privrednih komora Baden Virtemberga i Republike Srpske, a sa predstavnicima kompanije “BC Schweisstechnik” razgovarano je o mogućnostima investiranja u Srpsku.

Predstavništvo u Belgiji pisalo je pismo predstavnicima u Evropskom parlamentu u kojima su osuđivane neosnovane tvrdnje o Republici Srpskoj.

Navode da o uspješnosti njihovog rada svjedoči “izravna podrška dužnosnicima u očuvanju slobode i identiteta Republike Srpske pružena je od strane nekoliko poslanika Europskog parlamenta”.

“Oni su putem svojih službenih kanala na društvenim mrežama čestitali Dan Republike Srpske”, hvale se u predstavništvu Srpske u Njemačkoj.

Aktivnosti Predstavništva u Izraelu i Grčkoj u oblasti institucionalne suradnje također su se svele na organizaciju posjeta dužnosnika Republike Srpske ovoj zemlji.

U Ministarstvu za europske integracije i međunarodnu suradnju navode da Predstavništva predstavljaju značajnu dioinstitucionalnu strukturu Republike Srpske čiji je cilj jačanje različitih vidova suradnje s institucijama, poslovnom i akademskom zajednicom u zemljama svog sjedišta.

“Treba napomenuti da posljedice pandemije virusa korona, kao i izbijanje oružanog sukoba u širem okruženju u velikoj mjeri utiču na globalne prilike, multilateralnu i bilateralnu saradnju, što se dijelom odrazilo i na aktivnosti predstavništava Republike Srpske u inostranstvu i mogućnosti njihove realizacije”, kažu u ovom ministarstvu.

( kapital )

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube