Naslovna Najnovije Predstavništva Srpske dobijaju još novca od Vlade

Predstavništva Srpske dobijaju još novca od Vlade

0

Vlada Republike Srpske dva puta u posljednja četiri mjeseca povećala je osnovice za obračun plata u Predstavništvima RS u inostranstvu.

Vlada je 21. jula ove godine povećala osnovice za obračun plata Predstavništvima u Beogradu, Jerusalimu i Solunu, a 17. novembra dobila su novo povećanje od deset odsto zajedno sa svim ostalim Predstavništvima.

Posljednjim povećanjem zaposlenima u Beogradu plate će se obračunavati po osnovici 140, u Jerusalimu u Solunu po 165, a u Štutgartu i Beču po 185. Zaposleni u Predstavništvima u Moskvi, Vašingtonu i Briselu i dalje imaju najveću osnovicu, a posljednjim povećanjem ona iznosi 210.

„Šefovi Predstavništava sa sjedištima u Srbiji, Njemačkoj, Ruskoj Federaciji, Belgiji, Izraelu, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama i Grčkoj obratili Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju pojedinačnim zahtjevima kojim su tražili uvećanje ličnih primanja zaposlenih zbog značajnog porasta troškova života u navedenim državama, a koji imaju tendenciju i daljeg povećanja kao posljedica aktuelne političke i ekonomske situacije na globalnom nivou“, navodi se u odgovorima ministarstva na naša pitanja.

Takođe, navodi se dalje, u prethodnom periodu poseban uticaj na troškove i standard života imala je situacija izazvana izbijanjem pandemije virusa korona, što je dodatno aktuelizovano ekonomskom i političkom situacijom u Evropi i svijetu.

„Važno je napomenuti činjenicu da osnovice za obračun plata šefova predstavništava i ostalih zaposlenih u predstavništvima RS u inostranstvu nisu mijenjane od 2012. godine, kada je krajem te godine vršeno i njihovo smanjenje“, navodi se u odgovorima i dodaje da su se imajući u vidu sve navedeno stvorile pretpostavke za posljednje povećanje osnovica.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube