Naslovna Izdvajamo Gačanin prao pare preko nekretnina i firma u BiH

Gačanin prao pare preko nekretnina i firma u BiH

0

Hapšenje Sarajlije Edina Gačanina zvanog Tito u Dubaiju, kojeg američka DEA smatra jednim od 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom, itekako je zabrinulo pojedince u BiH.

Evropol je u akciji pod nazivom “Pustinjsko svjetlo” uhapsio prošle sedmice 49 osoba, među kojima je i Tito, kojeg traži Holandija zbog šverca kokaina.

Ali, Tito je imao saradnike u Sarajevu. Prljavi novac od prodaje kokaina ubacivao je u legalne tokove u BiH kupujući nekretnine i upumpavajući novac u pojedine firme. Sve je išlo preko Holandije, čiji je Gačanin, takođe, državljanin.

Tužilaštvo BiH sumnjiči sarajevskog advokata Zlatka Ibrišimovića, koji je imao Skaj aplikaciju, da je članovima narkokartela pomogao u tome na način da je znao da je novac stečen od prodaje narkotika korišten za promet nekretnina. U to je bio uključen i njegov kum, koji je satove donio u Sarajevo.

Iako se Ibrišimović poziva na advokatsku tajnu i odnos klijent-advokat, ne ide mu u prilog činjenica da je čuvao dva Titova sata vrijedna 1,2 miliona KM (po 600.000 eura) u sefu BBI banke.

Tužilaštvo ga sumnjiči za pranje novca i da su satovi koji su stigli iz Dubaija i koje je čuvao u sefu kupljeni novcem stečenim od prodaje kokaina. Ali zanimljivo je da tokom pretresa nisu pronađeni.

Ibrišimović je odveo policiju i tužioce do sefa, ali je izjavio da ih je vratio. U sefu je pronađen samo jedan stari sat.

Prilikom pretresa njegovog stana pronađen je i oduzet Rolex. Za sada se ne zna kod koga su satovi završili.

No, istraga se tek zahuktala, bez obzira na to što je Ibrišimović pušten da se brani sa slobode. Tužilaštvo je u posjedu više Skaj poruka.

Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je, takođe, osumnjičen za pripremanje uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina.

Tereti se i da je uvezao 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

(Avaz  Foto: Istraga.ba)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube