Naslovna Politika Nema promjena, vlast opet čine isti – SNSD i HDZ!

Nema promjena, vlast opet čine isti – SNSD i HDZ!

0

Bosić ističe da građani ne mogu da očekuju promjene u budućem periodu, jer se radi o većini i budućoj vlasti koju čine dvije trećine ranijih predstavnika vlasti, a to su SNSD i HDZ.

Glasovima SNSD-a, HDZ-a i stranaka „Osmorke“, na današnjoj konstitutivnoj sjednici, izabrano je novo rukovodstvo Predstavničkog doma Parlementarne skupštine BiH.

Predsjedavajući ovog doma je Denis Zvizdić, a njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Marinko Čavara.

Ako je suditi prema glasanju za predsjedavajućeg Predstavničkog doma i njegove zamjenike, kao i izjavama opozcije, stvorena je nova vladajuća većina na nivou Bosne i Hercegovine, koju čine SNSD, HDZ i stranke takozvane „Osmorke“ koje predvode SDP i NIP.

„Iz nekog razloga akteri te skupštinske većine, ne žele da kažu da učestvuju u većini“, kaže poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Mladen Bosić.

On ističe da građani ne mogu da očekuju promjene u budućem periodu, jer se radi o većini i budućoj vlasti koju čine dvije trećine ranijih predstavnika vlasti, a to su SNSD i HDZ.

„To su stranke koje su direktno blokirale sve procese u Bosni i Hercegovini u prethodne četiri godine“, naglašava Bosić.

Sa druge strane, novoizabrani zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, tvrdi da je SNSD samo prihvatio poziv za saradnju, političkih predstavnika iz Federacije BiH, odnosno HDZ-a i Osmorke, koji su nedavno potpisali koalicioni sporazum

„SNSD nije napravio koalicioni sporazum“, tvrdi Radmanović. On je naglasio i da mu je žao što stranka poput SDA, koja je dobila najviše glasova za Parlament BiH, odlazi u opoziciju.

Iz SDA su, očekivano, nezadovoljni. Kažu da je nakon davanja svečane izjave sjednica trebala biti prekinuta i da se na izbor Predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, trebalo čekati dok ne budu izabrani svi delegati Doma naroda Parlementa BiH.

NIP-ov novoizabrani predsjedavajući Denis Zvizdić i njegov zamjenik HDZ-ov Marinko Čavara, ipak su optimistični kada se radi o budućem radu Predstavničkog doma. Obećavaju napredak u reformama i na evropskom putu.

Na konstitutivnoj sjednici Predstavnilkog doma, izabrano je i 14 poslanika, po jedan iz svake stranke, koji će činiti Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube