Naslovna Izdvajamo Preduzeća iz sistema ERS traže skuplju mrežarinu za 58 odsto!

Preduzeća iz sistema ERS traže skuplju mrežarinu za 58 odsto!

0
Ako Regulatorna komisija za energetiku RS (RERS) udovolji zahtjevima distributivnih preduzeća „Elektroprivrede RS“, građani Srpske će od naredne godine plaćati veću naknadu za korišćenje distributivne mreže u prosjeku za 57,6 odsto, a samim tim i znatno veće račune za struju.

Pet bivših distributivnih preduzeća, koji su prošle godine postali operatori distributivnih sistema (ODS) – „Elektrokrajina“ Banjaluka, „Elektro – Bijeljina“, „Elektro – Hercegovina“, Elektro Doboj“ i „Elektrodistribucija Pale“ nedavno su RERS-u uputili zahtjev za povećanje naknade za korišćenje distributivne mreže.

Sva preduzeća su tražila različita povećanja, a najzahtjevniji je „Elektro Doboj“ koji je tražio povećanje naknade za čak 105,3 odsto.

Time bi njihova naknada koja je trenutno najniža postala najviša.

„Elektro – Bijeljina“ traži povećanje naknade za 58,6 odsto, a „Elektrokrajina“ za 51,2 odsto.

Nešto skromniji bili su „Elektrodistribucija Pale“ i „Elektro – Hercegovina“ koji su tražili povećanje za 36,3 odsto odnosno za 34 odsto.

Zahtjevano povećanje za svih pet preduzeća u prosjeku iznosi 57,6 odsto.

Podaci se odnose na prosječne cijene korišćenja distributivne mreže za sve kategorije potrošnje po kWh, bez PDV-a.

Naknadu za korišćenje distributivne mreže plaćaju krajnji kupci i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za utrošenu električnu energiju.

Ova naknada ima najveće učešće na računima za struju, odnosno veća je čak i od samog iznosa koji se plaća za utrošenu električnu energiju.

Tako se na računu od 67 KM bez PDV-a, na ovu naknadu odnosi 35 maraka. Ukoliko RERS u postunosti prihvati zahtjeve distributivnih preduzeća, ta naknada će na istom računu biti veća za oko 20 KM.

U RERS-u su za CAPITAL rekli da su zahtjevi za odobrenje cijena i tarifa upućeni na javno razmatranje te da će tokom tog postupka biti održane formalne rasprave po zahtjevima operatora distributivnog sistema.

-Regulatorna komisija, tokom sprovođenja tarifnog postupaka, neće davati ocjenu opravdanosti zahtjeva do donošenja konačne odluke po zahtjevima o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena- kazali su u RERS-u.

Međutim, CAPITAL nezvanično saznaje da su u ovoj Komisiji zahtjeve distributivnih preduzeća ocijenili kao spisak želja koje sigurno neće biti ispunjene u onoj mjeri u kojoj to preduzeća zahtijevaju.

Ipak, do povećanja naknada će, izvjesno je, doći.

Stupanjem na snagu Zakona o električnoj energiji, elektrodistributivna preduzeća u sistemu „Elektroprivreda RS“ od 2021. godine djeluju kao operatori distributivnog sistema (ODS) koji su odgovorni za razvoj, izgradnju, održavanje i upravljanje distributivnim sistemom, a dominantan prihod sada ostvaruju kroz naplatu mrežarine umjesto dosadašnje naplate električne energije.

Podsjećamo, svi operatori distributivnih sistema , izuzev “Elektrokrajine”, su i prošle godine tražili poskupljenje pojedinih svojih usluga, ali im to nije dozvolila Regulatorna komisija za energetiku RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: