21.7 C
Banja Luka

Preko neupotrebljivih softvera opljačkano 22 miliona KM?

Još oko dvije sedmice je ostalo Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH da pripremi informaciju o tome koje institucije nisu stavile u funkciju softvere, koji su iz budžeta plaćeni više od 22 miliona maraka.

Za sada se ne za koga su kupljena ova softverska rješenja koja ili nisu ispravna ili ih nadležni ne znaju koristiti…  Kada to bude poznato, opozicija najavljuje krivične prijave protiv odgovornih osoba.

Od 44 posmatrane institucije Bosne i Hercegovine, čak 26 je imalo poteškoća u pripremi i planiranju softverskih rješenja za podršku poslovanju, navodi se u izvještaju Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Revizori su utvrdili da su institucije kasnile ili uopšte nisu uspjele obezbijediti opremu, propise ili neophodne podatke kako bi nabavljeni softveri radili ono za šta su plaćeni, iako pojedine institucije već deset godina pokušavaju da osposobe kupljene softvere.

„Sve što je nabavljeno iz Savjeta ministara je uredno plaćeno. To što je plaćeno nije iskorišteno. Neko je napravio malverzaciju“, kazao je Darko Babalj, poslanik SDS u PD PS BiH.

Za sada se ne zna obim ovog problema, da li su plaćeni softveri neispravni ili ih institucije ne znaju koristiti, te koje su to institucije…

Više informacija mogli bismo saznati sredinom marta, jer je Savjet ministara, na inicijativu poslanika SDS-a Darka Babalja, zadužio ministra Edina Fortu da istraži nalaze iz revizorskog izvještaja.

Nakon što bude dostavljen ovaj izvještaj iz Ministarstva komunikacija i transporta, Babalj najavljuje podnošenje krivičnih prijava…

„Kada smo razgovarali i otvorili ovu temu softvera, prema mojim informacijama i SIPA se uključila. Apelujem da se pravosudne institucije uključe jer ovo je jedan od pljački naroda“, dodaje Babalj.

Urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović kaže da često vide problematične postupke javnih nabavki softvera za institucije, gdje se jasno vide nerealno visoke cijene, pogodovanje jednom ponuđaču i nabavke softvera upitnog kvaliteta.

A zbog toga što mnoge institucije nemaju traženi softver, odnosno zbog toga što nisu u funkciji, revizori navode da trpe građani i poslovni subjekti kojima takva situacija stvara dodatne troškove i otežava poslovanje, dok je usporen razvoj e-uprave i značajno smanjena učinkovitost bh institucija.

(BN)  Foto: Fokus/Arhiv

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here