20.7 C
Banja Luka

U Albaniji je zvanično otvorena NATO aviobaza!

U Albaniji je zvanično otvorena NATO aviobaza, a riječ je o prvoj ovakvoj NATO bazi na području Zapadnog Balkana. To je obnovljena baza koja je izgrađena početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, a zatvorena je 2005. godine.

Nazvana je po gradiću Kučove koji se nalazi 85 kilometara južno od albanskog glavnog grada. Napravljen je presedan u praksi NATO-a jer baza pripada Savezu, a ne Albaniji kao članici tog Saveza.

Zvaničnici su poručili da će baza služiti kao moderno središte za upravljanje operacijama, obuku i prostor za niz borbenih aviona. Premijer Albanije Edi Rama je napomenuo da baza predstavlja još jedan element sigurnosti Zapadnog Balkana za kojeg je naveo da može biti ugrožen „neoimperijalnim prijetnjama i ambicijama Rusije“.

Nakon što je baza otvorena, dva američka borbena aviona F-16 i F-35 iz italijanske baze Aviano su izvršili prelet iznad baze Kučove, a potom su sletjela dva aviona Eurofighter. Obnova baze u Albaniji je koštala 50 miliona evra, a to je značilo renoviranje kontrolnog tornja, piste, hangara i skladišta.

„Preuređenje aviobaze Kučove je strateška investicija i pokazuje da NATO nastavlja jačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu, području od strateškog značaja za Alijansu“, izjavio je vršilac dužnosti portparola NATO-a Dylan White.

Rama je ukazao da Tirana nudi i razgovara s NATO-om o pomorskoj bazi na zapadu Albanije, prenosi Euronews.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here