Naslovna Izdvajamo Preko porodice steže se obruč oko Milorada Dodika

Preko porodice steže se obruč oko Milorada Dodika

Banke u BiH “po sili zakona” moraju odbiti saradnju sa osobama koje se nalaze pod sankcijama Ujedinjenih nacija (UN) dok u slučaju OFAC-ove tj. američke “crne liste” “odluku donose samostalno”…

– Dvije banke u Bosni i Hercegovini donijele su odluku o zabrani poslovanja sa liderom SNSD-a i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, objavio je juče novinar Slobodan Vasković.

Do sličnih informacija došao je i portal Radio Sarajevo, navodeći da su za ovo dobili potvrdu iz više izvora u vrhu bankarskog sektora BiH.

Ni Vasković, kao ni pomenuti portal ne navode koje su to dvije banke donijele odluku o zabrani poslovanja sa Dodikom,

Razlog za takvu odluku je što se Dodik nalazi na “Crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država, čija je jedna od posljedica i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na “crnu listu” SAD-a stavljen 17. januara 2017. godine, jer “minira” Daytonski sporazum i “predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Kako je pojašnjeno pomentom portalu. bh. banke “po sili zakona” moraju odbiti saradnju sa osobama koje se nalaze pod sankcijama Ujedinjenih nacija (UN) dok u slučaju OFAC-ove tj. američke “crne liste” “odluku donose samostalno”.

Odbijeni pazar

Međutim, budući je u ovom slučaju riječ o dvije dobro poznate banke (čija imena su poznata portalu Radiosarajevo.ba), njihova odluka je više nego jasna i indikativna, ali i očekivana, jer se BiH inače nalazi na pooštrenom režimu nadgledanja načina poslovanja.

Prema pisanju portala Radiosarajevo, odluka se nije konkretno odnosila na Dodika već na njegovu kćerku Goricu, koja je vlasnica restorana u Banjoj Luci i kojoj je, kako saznajemo, jedna banka odbila da primi dnevni pazar!

Saradnju je, kako navode, potom odbila i druga ugledna banka.

Šta znači odluka bh. banaka da ne sarađuju sa Dodikom i njegovom porodicom?

“Najnoviji medijski natpis po kojima su dvije banke u BiH donijele odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom su još jedan od dokaza, koji govore o Dodikovom političkom kraju. Stranci su očigledno upratili njegove finansijske tokove i načine sticanja enormnog bogatstva, a očekujem da će se uskoro ovim dvjema bankama pridružiti još neke. Tehnologije su danas toliko usavršene, ali i vodeće obavještajne službe, da se ništa ne može sakriti, pa ni to kako je Dodik zahvaljujući politici postao milijarder! I ne samo on i porodica, nego i ekipa, prije svega kumovska, oko njega, čija se imovina mjeri stotinama miliona evra”, kaže za Radiosarajevo.ba direktor instituta IFIMES iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović.

Sukobi u SNSD-u

Prema riječima Bećirovića, vrlo brzo će se zatvoriti krug oko njega, a oni koji misle da je na slučaj ubistva Davida Dragičevića, kao i na aferu ikona stavljena tačka grdno se varaju.

“Pojedini njegovi najbliži saradnici već se nude kao svjedoci saradnici/pokajnici. Njegovi politički puleni se pripremaju za njegov pad i prebacivanje odgovornosti na njega. Javna je tajna, da je on već duži vremenski period u konstantnom sukobu sa stranačkom frakcijom Zoran Tegeltija-Željka Cvijanović-Dragan Lukač, frakcijom Igora Radojičića, frakcijom Luke Petrovića“, navodi Bećirović.

Prema njegovim riječima, daljnja dešavanja dovesće do toga, da će ispred opozicionih partija biti kolone onih iz SNSD i satelitskih partija, koji bi da pretrče u novu većinu koja će formirati novu Vladu Republike Srpske, a posljedično i Savjet  ministara BiH.

On smatra da je urušavanje SNSD-a nepovratan proces slično kao i Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori…

“Dodik je doveden na vlast kao neko ko je obećavao i kada je bilo nade za poboljšanje situacije u BiH. Ispostavilo se, da se Dodik dolaskom na vlast pretvorio u svoju suprotnost. Mada ljudima u BiH, i dalje djeluje odnosno stvara se percepcija, da je Dodik kao izuzetno moćan, bolji poznavaoci međunarodnih prilika, kao i onoga što međunarodna zajednica sprema za Bosnu i Hercegovinu znaju da će se Dodikova vlast u sekundi srušiti kao “kula od karata”, kaže on i dodaje da Dodik savršeno zna šta ga čeka u skorijoj političkoj budućnosti.

„Zato, možda je najbolja opcija i za njega i za narod da polako počne pripreme za odstupanje sa političke scene i političku tranziciju na što manje bolan način. Za svako odugovlačenje cijena će biti daleko veća”, rekao je Bećirović.

(BN)