Naslovna Najnovije Vučić sa Porfirijem: Kad država i crkva streme istom, Srbija bude prva

Vučić sa Porfirijem: Kad država i crkva streme istom, Srbija bude prva

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

„Imao sam čast da obavestim novoizabranog patrijarha o svim značajnim pitanjima za državu Srbiju, a samim tim i za crkvu. Obavestio sam ga o razgovorima koji nas očekuju, kao i o poziciji Srbije“, rekao je predsjednik Vučić:

„Razgovarli smo i o Republici Srpskoj, kao i o položaju našeg naroda i u regionu. Veoma je važan odnos države i crkve. Kada država i crkva streme istom cilju i kada rade zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi. Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta za svakoga.“

Patrijarh Porfirije se zahvalio Vučiću na njegovom prisustvu na ustoličenju i riječima koje mu je u Patrijaršiji uputio.

„Danas sam mogao da čujem elementarne osnove geopolitike u užem smislu te reči. Ja sam pre svega naglasio da ja nisam političar ne zato što nemam afiniteta, već zato što mislim da je crkva saborni organizam i ima cilj da gradi mostove i prevazilazi polarizaciju. I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih“.

Sastanku u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike prisustovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

 

N.N

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube