20.7 C
Banja Luka

PREMEŠTEN DEO TAKTIČKOG NAORUŽANJA! Na pitanje zašto, Putin Bi Bi Siju dao BRILIJANTAN ODGOVOR

Ruski predsednik Vladimir Putin premestio je ove nedelje deo svog taktičkog nuklearnog oružja usred rata sa Ukrajinom, prenosi Newsweek, dodajući da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potvrdio juče da je završena isporuka taktičkog nuklearnog oružja iz Rusije.

Lukašenko je ranije izjavio da je kretanje nuklearnog naoružanja iz Rusije u Belorusiju povezano sa naporima da se obuzdaju pretnje Poljske, članice NATO-a, usred rata Moskve sa Ukrajinom.

Ovonedeljna najava dolazi nekoliko meseci nakon što je Rusija prvi put objavila da planira da postavi neko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, država koja je saveznik Putina i Moskve.

Lukašenko je u maju potvrdio da se neko nuklearno oružje već šalje u Belorusiju, što je izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

„Kretanje nuklearnog oružja je već počelo“, rekao je Lukašenko u maju na sastanku sa novinarima u Moskvi, preneo je Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe je govorio o kretanju nuklearnog oružja u maju, rekavši: „Kolektivni Zapad u suštini vodi neobjavljeni rat protiv naših zemalja. Dodao je da zapadne nacije nastoje ‘da produže i eskaliraju oružani sukob u Ukrajini’“.

Putin je u junu potvrdio da je prva pošiljka taktičkog nuklearnog oružja stigla u Belorusiju i da je stacionirana u zemlji. Na pitanje BBC o premeštanju nuklearnog oružja u Belorusiju i da li je Rusija razmatrala mogućnost njegovog korišćenja, on je odgovorio: „Zašto da pretimo celom svetu? Već sam rekao da je primena ekstremnih mera moguća u slučaju da postoji opasnost po rusku državnost“.

Dodao je da to treba da posluži kao podsetnik bilo kojim drugim narodima „koji misle da nam nanesu strateški poraz“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je nakon Putinovih komentara: „Nemamo razloga da prilagođavamo sopstveni nuklearni stav. Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje“, rekao je Blinken u junu, dodajući da će SAD „nastaviti da prate situaciju veoma pažljivo“.

Rat Rusije sa Ukrajinom bliži se trećoj godini u februaru, a borbe se nastavljaju u brojnim delovima Ukrajine. Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile nekoliko različitih paketa pomoći za odbranu, uključujući ekonomsku pomoć i vojnu opremu.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here