Naslovna Republika Srpska Premijer potvrdio da se Srpska zadužuje po daleko većoj kamatnoj stopi

Premijer potvrdio da se Srpska zadužuje po daleko većoj kamatnoj stopi

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je danas da se Srpska zadužuje po daleko većim kamatnim stopama od Federacije BiH, navodeći da, za razliku od FBiH, kamate u RS diktiraju privatne banke.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Igora Crnatka (PDP) zbog čega Republika Srpska plaća toliku kamatu, dok se FBiH prije 20-ak dana, takođe, putem obveznica zadužila po kamati od 3,8 odsto, Višković je poručio da su na prostoru Republike Srpske kamate trenutno takve.

„Tačno je da idemo u emisjiu obveznica od 210 miliona KM i sve radimo po planu koji je usvojila NSRS još u novembru prošle godine. Kamatna stopa je takva trenutno na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo trenutno mogli postići na finansijskom tržištu Srpske“, dodao je Višković.

Odgovarajući na pitanje zašto je kamata znatno veća nego u FBiH, Višković ističe da je FBiH bila malo pametnija i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane.

„Ona je napravila i ostavila svoju Razvojnu banku koja diktira kamatne stope u tom entitetu“,  rekao je Višković.

Kako je ranije najavljeno, Republika Srpska 20. juna na Banjalučkoj berzi planira da se putem petogodišnjih obveznica zaduži 210 miliona KM, a za to zaduženje spremna je da plati kamatu od 6,1 odsto.

(BN)  Foto:BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube