Naslovna Crna Hronika Preminuo prvi predsjednik Ukrajine

Preminuo prvi predsjednik Ukrajine

0

Leonid Kravčuk preminuo danas poslije duge bolesti.

Leonid Kravčuk, prvi predsjednik Ukrajine preminuo je danas, 10. maja, u 89. godini poslije duge bolesti. Ovo je prenio izvor iz porodičnog kruga ukrajinskim novostima.

Makarovič Kravčuk preminuo je 10. maja u 17 časova po kijevskom vremenu nakon duge bolesti. Leonid Makarovič Kravčuk (88) bio je ukrajinski političar i prvi predsjednik Ukrajine nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Rođen je 1934. godine u selu Veliki Žitin. To područje tada bilo dio Poljske, a nakon Drugog svjetskog rata je priključeno Ukrajinskoj SSR. Član Komunističke partije Sovjetskog Saveza postao je 1958, a radio je u Agitpropu. Član Politbiroa KP Ukrajine postao je 1989, a 23. jula 1990. izabran za predsjednika Vrhovne rade, čime je postao najuticajniji ukrajinski političar.

Nakon neuspjelog Avgustovskog puča u Moskvi 1991, Kravčuk je napustio članstvo u KPSS i proglasio Ukrajinu nezavisnom od Sovjetskog Saveza. Bio je izabran za prvog predsjednika nezavisne Ukrajine na predsjedničkim izborima u decembru 1991. godine.

Nakon poraza na izborima, Kravčuk se povezao s nekoliko ukrajinskih oligarha i s njima osnovao Socijaldemokratsku partiju Ukrajine. Na predsjedničkim izborima 2004. godine, Kravčuk je dao podršku Viktoru Janukoviču. U intervjuu 2009. je izjavio da napušta politiku. Na predsjedničkim izborima 2010. je dao podršku Juliji Timošenko i okrenuo se od Janukoviča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: