24.7 C
Banja Luka

Preminuo srpski političar i doktor Božidar Bojović

Prvi predsjednik Srpske narodne stranke u Crnoj Gori Božidar Bojović preminuo je danas u Podgorici.

Ljekar i veliki humanista Božidar Bojović rođen je 1938. godine u Potpeću.

Višu realnu gimnaziju završio je u Pljevljima, Medicinski fakultet u Beogradu, Socijalnu pedijatriju i specijalizaciju iz pedijatrije u Beogradu, a specijalizaciju iz dijabetologije i endokrinologije u Zagrebu.

Doktorirao je 1980. godine u Novom Sadu, a kao ljekar radio je u Rožaju, Kotoru i Podgorici.

Bojović je formirao prvo odjeljenje dječije endokrinologije u Dječjoj bolnici u Podgorici.

Prvi je profesor pedijatrije i osnivač Katedre za pedijatriju na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a radio je i kao profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Stručno se usavršavao u više poznatih centara u Evropi i Americi, a održao je više predavanja i na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu, Foči, Nišu.

Objavio je više od 250 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, zbornicima radova i kongresima. Autor je 15 monografija i jedog univerzitetskog udžbenika i koautor u 12 monografija i dva univerzitetska udžbenika, te recezent u više stručnih i naučnih publikacija.

Bio je predsjednik Udruženja endokrinologa Jugoslavije i predsjednik Udruženja pedijatara Crne Gore, te član Odbora za medicinsku nauku i Odbora za demografska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja kliničkih endokrinologa Amerike, balkanske i mediteranske medicinske unije.

Dobitnik je Zlatne povelje Univerziteta Crne Gore, Zlatne plakete Srpskog lekarskog društva, Zlatne povelje Društava za borbu protiv šećerne bolesti Jugoslavije, Zlatne povelje za borbu proti šećerne bolesti Crne Gore i Zlatne povelje medicinskog časopisa „Medikal“.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here