24.7 C
Banja Luka

Prevarili investitore za 100 miliona evra, imali kol centar u Sarajevu

– Istražioci Odjeljenja za borbu protiv sajberkriminala Bavarske prikupili su dokaze protiv međunarodne bande sajberkriminalaca na osnovu kojih je podignuta i optužnica, a suđenje počinje naredne sedmice.

Naime, vođa ove kriminalne grupe bio 45-godišnjak koji je vodio operacija preko nekoliko internetskih platformi i kol centara, od kojih je jedan bio stacioniran i u Sarajevu.

Ova grupa je ciljala uglavnom privatne investitore iz Evrope koristeći onlajn platforme za trgovinu, a samo jedan od pripadnika ove kriminalne organizacije, državljanin Izraela (38) uspio je da od 350 investitora izvuče 8,5 miliona evra. On je u jednom momentu bio i menadžer kol centra u Sarajevu.

Istražioci, na osnovu dokaza koje su prikupili, procjenjuju da je ukupna šteta nanesena investitorima širom svijeta preko 100 miliona evra.

Vođa ove kriminalne grupe uhapšen je na Filipinima, dok su sa njim optuženi pomenuti Izraelac (38) te Bugarin (32).

Oni su pored Sarajeva, imali kol centre u Bugarskoj, Srbiji, Gruziji i još nekoliko zemalja.  U samom centru čitave prevare su kol centri koji se popularno nazivaju „boiler rooms“. Riječ je o mjestima gdje zaposleni rade pod nevjerovatnim pritiskom, a obično kada se tek zaposle, nemaju predstavu o kakvim kol centrima se radi.  U ovakvim vrstama kriminalnih radnji, sajberkriminalci „navuku“ građane da prvo kliknu na primamljive onlajn reklame, kojima poznata ličnost nerijetko daju kredibilitet.

Pritisak službenika kol centra je nevjerovatan, oni moraju telefonom ili mejlom da uvjere potencijalne investitore da prvo ulože inicijalnu, skromnu sumu, od recimo 250 dolara, ali se kasnije te cifre povećavaju. I dok ti investitori misle da zarađuju dan za danom, kada žele da unovče, shvate da novca jednostavno nema.

Klijent misli da zarađuje pravi profit. Sve to djeluje prilično vjerodostojno i legitimno. Posljednje dvije godine ovoj grupi se u potpunosti posvetio njemački viši tužilac Nino Goldbek. Goldbek je posljednje dvije godine proveo putujući regionom, gdje je bio prisutan upadima u kol centre u Albaniji, Bugarskoj, Srbiji, samoproglašenom Kosovu, gdje je ujedno bio i jedan od najvećih kol centara, gdje je radilo čak 400 ljudi.

Posao ljudi u kol centrima je da kontaktiraju one koji se uloguju na neke od brojnih veb stranica, sa imenima poput „Zoomtrader“ ili „Option888“, te zamole od tih potencijalnih klijenata da ulože relativno malu sumu novca, obećavajući im brz i jednostavan profit.

Kada klijent „zagrize“, onda ih predaju u nadležnost iskusnijih agenata, koji se predstavljaju kao „investicioni savjetnici“ i koji su uvježbani da koriste psihološke manipulativne tehnike.

Klijenti su zavedeni da vjeruju da je njihov novac uložen u kriptovalute, dionice, obveznice. Profiti i gubici se generišu na veb sajtu po potrebi, bez obzira na „stvarna“ tržišta.

Neki od trikova su toliko uvjerljivi da neki investitori tj. klijenti i ne shvataju da su izgubili novac i da su prevareni, već prosto vjeruju da nisu imali sreće pri trgovanju na tržištu.

(Nezavisne)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here