Naslovna Izdvajamo Prigožin se oglasio prvi put posle puča! Poslao glasovnu poruku sa pokajničkim...

Prigožin se oglasio prvi put posle puča! Poslao glasovnu poruku sa pokajničkim glasom

0

Osnivač i šef „Vagnera“ Jevgenij Prigožin objavio je 11-minutnu audio poruku na svom Telegram kanalu, prvu od neuspješne pobune koju je organizovao u subotu.

On u poruci kaže da je razlog za pobunu to što niko od komandanata nije pristao da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane i da bi zbog toga „Vagner“ grupa prestala da postoji 1. jula.

Prigožin tvrdi da je „marš“ trebalo da spriječi uništenje „Vagnera“.

Kaže i da je htio da dođe u Moskvu kao čin protesta, a ne da svrgne rusku vlast.

Podsjećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera – što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB, prenose Novosti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsjednika Bjelorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov prijedlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera „ići u Belorusiju“ i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin smije to da uradi je riječ predsjednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube