Naslovna Izdvajamo „Prijatelj“ Željke Cvijanović iz SAD bi mogao u zatvor: Dvije optužnice protiv...

„Prijatelj“ Željke Cvijanović iz SAD bi mogao u zatvor: Dvije optužnice protiv Bannona

0

Steve Bannon, dugogodišnji saveznik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužen je u petak po dvije tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa nakon što je prkosio pozivu Kongresa od komiteta Predstavničkog doma koji je istraživao pobunu u američkom Kapitolu.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je Bannon (67) optužen po jednoj tački zbog odbijanja da se pojavi radi davanja iskaza, a po drugoj zbog odbijanja da dostavi dokumente kao odgovor na poziv komiteta, javio je Washington Post.

Državni tužilac Merrick Garland rekao je da optužnica odražava „postojanu posvećenost“ Ministarstva pravde SAD osiguravanju da se odjel pridržava vladavine prava.

Za svaku tačku predviđeno je najmanje 30 dana zatvora i kazna do godinu dana iza rešetaka.

Steve Bannon je u našoj javnosti poznat kao osoba koja je radila za Milorada Dodika i njegov SNSD.

Posao su sklopili s tadašnjom premijerkom RS Željkom Cvijanović.

Cvijanović se, također, 29.jula 2018. sastala s bivšim vodećim strategom Bijele kuće Stevom Bannonom u njegovoj kući u Washingtonu, saopštila je tadašnja Vlada RS.

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kasnije je rekao da planira ostati u kontaktu s Bannonom i da se planira sastati s njim kada on dođe u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: