Naslovna Društvo Prijateljstvo je uzajamnost, dijeljenje, nesebično davanje, i to ono bez mjerenja uloženoga...

Prijateljstvo je uzajamnost, dijeljenje, nesebično davanje, i to ono bez mjerenja uloženoga i dobivenoga.

S njima je naš svakodnevni život potpuniji, ljepši i veseliji, a bez njih je – potpuno nezamisliv!

Mnogi će se složiti s tim da pravu prijateljicu i prijatelja nije lako pronaći, ali, kad ih steknemo, prijatelji postaju neizostavan i nezamjenjiv dio naših života, oni su poput naše druga obitelj, one koju izabiremo sami. Naše će se potrebe s odrastanjem i novim životnim putevima mijenjati, ali istinski prijatelji i dalje će ispunjavati i obogaćivati naš život. S njima ćemo rasti, razvijati se i nadopunjivati se – u međusobnom odnosu. Prijateljstvo je uzajamnost, dijeljenje, nesebično davanje, i to ono bez mjerenja uloženoga i dobivenoga. Imati prave prijatelje velika je stvar. Imamo li samo jednoga pravog prijatelja – imamo neizmjerno bogatstvo jer je kvaliteta odnosa mnogo važnija od broja prijatelja.

Jeste li se zatekli kako na kraju dana u kojem ste npr. proslavili svoj rođendan ili doživjeli neki uspjeh te pritom primili bezbroj čestitki i poruka, tonete u san i razmišljate: Kako je lijepo biti voljen, kako je lijepo imati prijatelje? Naravno da jeste… ili, ako niste, sigurno hoćete! No postoji jedna latinska izreka koja jako dobro pogađa srž pravog prijateljstva. „Amicus certus in re incerta cernitur”, odnosno na hrvatskome, „Pravi se prijatelj poznaje u nevolji”. Nema ljepšeg osjećaja od onoga kada s bliskim prijateljem ili prijateljicom dijeliš sreću i veselje, no još je važnije da s njima možeš podijeliti i one manje lijepe trenutke. Samo će pravi i iskren prijatelj jednako čvrsto i postojano stajati uz tebe i kroz loše dane u životu. Zato možemo reći da je Prijateljstvo gotovo svet odnos!

Prijatelji ti u životu daju osjećaj vrijednosti jer, gradeći prijateljstvo, gradiš jedan trajan međuljudski odnos na koji računaš, osjećaj sigurnosti da je netko uvijek, bezuvjetno uz tebe. Tako neposredno jačaju tvoje samopouzdanje. Kad se ne osjećaš baš najsretnije, mogu te pažnjom, razmijevanjem i ohrabrivanjem vratiti u život i izmamiti tvoj osmijeh premda ti se čini da si u naizgled beizlaznoj situaciji. Istina? Bilo da nam se događa nešto super ili smo u „depri”, svojim ćemo prijateljima uvijek moći ispričati što nas veseli ili rastužuje. I zato ih imamo!

Ljubav i/ili prijateljstvo

Potreba da volimo i budemo voljeni najsnažnija je čovjekova unutarnja potreba, a od svih vrsta ljubavi koje poznajemo prijateljska je ljubav za mnoge najuzvišenija vrsta ljubavi. Još su stari grčki mudraci riječju filia istovjetno označili i ljubav i prijateljstvo. Za mnoge je prijateljstvo bilo jedno od najvrednijih ljudskih dobara, a tako je ostalo i do danas jer, iako civilizacije dolaze i prolaze, ljudsko srce uvijek ima jednaku potrebu – davati i primati ljubav.

No prijateljstvo, odnosno prijatelje katkad uzimamo zdravo za gotovo misleći da će oni uvijek biti tu za nas. Pogrešno! Ako svoje prijatelje zanemarujemo, ne njegujemo odnos i ne ulažemo trud, možemo ih izgubiti. Samo ona pomno njegovana prijateljstva traju! A da bismo imali prijatelje, moramo i sami biti kvalitetni prijatelji svojim prijateljima!

A upravo se u prijateljskom odnosu, od svih međuljudskih odnosa, može sigurno reći da nam se uložena ljubav i posvećenost stostruko vrate. Često od prijatelja očekujemo savršenstvo, ali, kao i ljubavni odnos, prijateljstvo prolazi kroz faze idealizacije naših prijatelja, faze uočavanja naših različitosti (koje u početku možda nismo zamjećivali), nakon koje mora uslijediti i njihovo prihvaćanje pa naposljetku i prilagođivanje u prijateljskom odnosu. Pritom sve svađe, neslaganja i neugodne osjećaje koje katkad osjećamo prema prijateljima trebamo sagledati kao priliku da kroz komunikaciju i prihvaćanje dođemo do još većeg razumijevanja i povezanosti.

Za prijateljstvo nisu, dakle, potrebni snažni mišići, lice bez prištića, skupi darovi, pa čak ni poznavanje latinskih poslovica. U prijateljstvu je važno biti što prirodniji. Dapače, što si više svoj, a manje nečija kopija – više će te voljeti. Kroz godine odrastanja shvatit ćemo i da je sve teže steći prave prijatelje, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da nikad nije kasno obnoviti stara prijateljstva, baš kao što nikada nije kasno stvoriti nova! Prijateljstvo je uvijek in!

Kada se rađaju prva prijateljstva?

Jeste li znali da djeca pokazuju zanimanje za drugu djecu već od šestog mjeseca života? Tada se, naime, u blizini drugog djeteta djeca počinju smješkati i dodirivati ih. U dobi od 12 do 18 mjeseci djeca počinju imitirati svoje vršnjake, a oko druge godine života počinju se igrati s drugom djecom. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci pokazuju znakove simpatije i empatije prema drugoj djeci te se katkad mogu brižno ponijeti prema svojim vršnjacima, npr. djetetu koje plače mogu dodati njegovu dekicu.

Prva predškolska prijateljstva obično se počinju razvijati oko treće godine. Ta najranija prijateljstva uglavnom se svode na igru i uživanje u zajedničkim aktivnostima među djecom koja stanuju u blizini ili pak pohađaju isti vrtić. Od četvrte godine djeci postaje važna prihvaćenost među vršnjacima, a one koji im se jako sviđaju često počinju i oponašati. Poznato? Tu osobinu pomalo zadržavamo i u kasnojoj dobi, kada svojim BFF-ovima počinjemo jako sličiti – slično izgledamo, slično mislimo. Od pete godine života djeci postaje važno imati prijatelja, tada počinju shvaćati kako se prijateljstvo ne odnosi isključivo na trenutačne aktivnosti i partnerstvo u igri, pa počinju razvijati trajniju bliskost s odabranim vršnjacima. U dobi od šeste do dvanaeste godine počinju shvaćati i otkrivati pravu narav prijateljskog odnosa te načelo uzajamnog davanja u tom odnosu.

Pravi prijatelji

Prava prijateljstva opstaju unatoč svim različitostima i mogućim preprekama! Prijatelji se prihvaćaju takvima kakvi jesu pa, iako većinu prijateljstava počinjemo sklapati tako da se prepoznamo u nekim zajedničkim interesima (npr. slušamo istu glazbu, volimo gledati iste filmove, izlaziti na slična mjesta), to ne znači da se prijatelji u svemu moraju slagati. Naime, nije loše biti okružen ljudima s kojima se ne slažemo u svemu, s kojima možemo debatirati, razmjenjivati mišljenja. Od njih možemo naučiti nešto posve novo. Možemo naučiti drugačije misliti ili barem poštovati tuđe mišljenje. Sve dok se međusobno poštujemo, različita mišljenja i stajališta nisu prepreke prijateljstvu! Tolerancija je inače riječ koja je vrlo važna kada je prijateljstvo posrijedi. Zbog nedostatka tolerancije i razumijevanja nastaju svađe, a potom gunđanja, ogovaranja, kritiziranje i ostala „njakanja“ kojima nije mjesto u prijateljstvu!

Prijateljstva na kušnji

Kroz godine odrastanja prijateljstva često dolaze na kušnju, ali ona prava uvijek odolijevaju i traju. Ova ti je scena možda dobro poznata: nisi više u centru pozornosti jer tvoj najbolji prijatelj sada ima – curu! Povrijeđen si, osjećaš se zapostavljenim, a možda je tu i doza zavisti, ljubomore. Sve je to prirodno i prebrodivo. Važno je samo imati na umu da prijateljstvo, a ni ti kao najbolji prijatelj/prijateljica, nemate konkurenciju. Zaljubljenost dolazi i prolazi, a prava su prijateljstva trajna. Ako te ta situacija ipak čini nervoznim, ishitrena reakcija može samo izazvati dodatne probleme. Zato pokušaj sa svojim prijateljem ili prijateljicom otvoreno razgovarati o tome kako se osjećaš. Otvoreni razgovor uvijek je najbolja opcija za suzbijanje mogućih nepotrebnih svađa.

Prijatelji koji su uvijek bili tu u jednoj će fazi života možda otići – promijeniti školu, fakultet, odseliti se u neki drugi grad – i vaša će se učestalost viđanja smanjiti. No ni to neće ugroziti pravo prijateljstvo! Bez obzira na fizičku razdvojenost, prijateljstvo se, ako je pravo, može održati. Imamo na raspolaganju sva čuda moderne tehnologije koja nas povezuju kada god poželimo, pa uistinu nema razloga da nas fizička razdvojenost doista razdvoji.

Rimski pjesnik Seneka sigurno bi iskoristio ovaj pedagoški trenutak i savjetovao vam da se družite s onima koji će vas učiniti boljima. A kad već mudroslovimo, recimo i to da život katkad donosi i teške trenutke u kojima ćete se osjećati neshvaćeno, osamljeno i bez ičijeg razumijevanja. No to su, vjerujte nam na riječ, samo privremena stanja. S vremenom će se sigurno pojaviti barem jedan pravi prijatelj s kojim ćete moći sve podijeliti.

Pomoć! Nemam najboljeg prijatelja!

Ako još (misliš da) nemaš najboljeg prijatelja ili prijateljicu, nikad nije kasno da ih pronađeš. Svi trebamo najbolje prijatelje, ali ne postoji vodič sa savjetima koje možemo slijediti kako bismo ih pronašli i stekli. Za pravo prijateljstvo nikad nije kasno. Nekima na vrata pokuca prije, a nekima kasnije! Pravo i iskreno prijateljstvo zasigurno je nešto najbolje što se nekomu može dogoditi u životu. Možda je ta posebna osoba, prijatelj, već ušla u tvoj život, samo je nisi prepoznao!

……………….

MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA? JESU LI MOGUĆA?

Je li prijateljstvo između osoba suprotnog spola moguće – pitanje je koje nas zaokuplja od najranije dobi? Mogu li cure i dečki biti samo frendovi, možda i BFF-ovci, ili je prijateljstvo tek usputna stanica na putu do romantičnog odnosa?

Čak i ako neka od takvih prijateljstava počnu bez ikakvih namjera, tijekom zbližavanja može „frcnuti“ iskra zaljubljenosti. Isto tako, moramo si priznati da katkad i sami sebe zavaravamo, pa se namjerno pokušavamo sprijateljiti jer nam se netko sviđa. No i tu nije nužno da svako muško-žensko prijateljstvo preraste u romansu jer se može dogoditi da kroz bolje upoznavanje shvatimo da onaj drugi uopće nije – onaj pravi.

Muško-ženska prijateljstva, njihova stabilnost i trajnost vrlo su individualna i, ponovno, kao i u svakom prijateljstvu, tu je ključna iskrenost. Otvoreni razgovori s prijateljima suprotnog spola, i o prijateljstvu i o mogućim romantičnim odnosima, bit će presudni za razvoj i opstanak i jednoga takvog prijateljstva. Zato samo hrabro i komunikativno naprijed! Ako ste u jednome takvom prijateljstvu, a niste više sigurni da je riječ isključivo o platonskom prijateljstvu, recite sve otvoreno. Samo ćete tako izbjeći mogućnost pogrešnog tumačenja prijateljstva i mogućih situacija neuzvraćenih osjećaja.