Naslovna Najnovije Priprema se EVAKUACIJA SRBA iz Sudana

Priprema se EVAKUACIJA SRBA iz Sudana

0

Na pitanje da li postoji mogućnost da se sukob proširi van granica Sudana, Šestović je naveo da je eskalacija moguća i dodao da je jednodnevni prekid vatre u ovoj zemlji ohrabrujuća okolnost

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio je danas, povodom sukoba u susednom Sudanu, da nijedna država trenutno nije u stanju da organizuje evakuaciju stanovništva iz te zemlje, ali da Vlada Srbije sa Ministarstvom spoljnih poslova radi na pripremama za evakuaciju srpskih državljana.

Šestović je za Tanjug rekao da u Sudanu trenutno živi do 100 državljana Srbije, od čega 70 odsto ima stalno boravište, a 25 do 30 državljana su zainteresovani za evakuaciju i s njima je, kaže Šestović, ambasada Srbije u Egiptu u stalnom kontaktu.

„Apelujem na sve državljane koji mogu da čuju ovo, a i njihove rođake u našoj zemlji, da kontaktiraju preko veb-sajta Ministarstva spoljnih poslova ili ovu ambasadu, kako bi utvrdili tačan broj naših državljana i kako bi izvršili odgovarajuće pripreme za trenutak kada bi evakuacija bila moguća“, kazao je Šestović.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija u Sudanu je složena i građani ove zemlje već peti dan nemaju struje i vode.

„Ono što je nepovoljna okolnost jeste što se borbe odvijaju oko aerodroma i generalštaba koji su u centru Kartuma. To je jedan elitni kvart gde žive svi, uključujući veći deo naših državljana i oni su u ovom trenutku u jako teškoj situaciji, ne mogu da izlaze“, objasnio je Šestović.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se sukob proširi van granica Sudana, Šestović je naveo da je eskalacija moguća i dodao da je jednodnevni prekid vatre u ovoj zemlji ohrabrujuća okolnost.

„Ohrabrujuća je vest da je novo jednodnevno primirje dogovoreno od šest sati danas do sutra u šest sati popodne. Nažalost, prethodno nije poštovano. Nadamo se da će ovo biti, jer je svima u interesu da se obezbede humanitarni koridori, da se stvore uslove za evakuaciju“, rekao je Šestović.

On je objasnio da je, prema procenama stručnjaka, izvor sukoba pitanje dominacije u budućim oružanim formacijama i dodao da svi međunarodni akteri rade na stabilizaciji sukoba.

„Uključeni su svi najvažniji međunarodni akteri, SAD, zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Afrička unija, Arapska liga i Organizacija islamske konferencije. Praktično su svi svesni uloga i nastoje da što pre dođe do stabilizacije“, zaključio je Šestović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube