Naslovna Izdvajamo PRIPREMA ZA OPŠTE IZBORE: Opozicija bez Vukanovića danas u Banjaluci

PRIPREMA ZA OPŠTE IZBORE: Opozicija bez Vukanovića danas u Banjaluci

0

Predstavnici opozicije sastaće se danas u Banjaluci, gdje bi u sklopu priprema za naredne opšte izbore, trebalo da usvoje i usaglase ključne programske prioritete zajedničkog djelovanja.

Prema saznanjima Nezavisnih, predstavnici opozicije danas neće izlaziti u javnost s imenima konkretnih kandidata.

Kako je pojasnio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji organizuje ovaj sastanak, tokom priprema za ovaj sastanak nije ni bilo govora o tome da se javno predstavljaju kandidati.

“Na prethodnom sastanku smo se dogovorili da ne izlazimo sa potencijalnim kandidatima u javnost do oktobra. Mi zastupamo tezu da treba što prije da se usaglasimo i predstavimo kandidate za inokosne pozicije ranije, već u oktobru, ali i druge opcije su moguće. Sve je stvar dogovora”, rekao je Borenović za Nezavisne.

Što se tiče očekivanja, rekao je da očekuje da usaglase i usvoje ključne programske prioritete zajedničkog djelovanja za izbore 2022, što je naveo da je glavna tema sastanka.

Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini RS, na svom blogu najavio je da će bojkotovati ovaj sastanak, koji vidi kao pokušaj da se nametnu kandidati.

“Nije korektno da se prije sastanka, na kojem se dogovaramo, iz PDP-a daju izjave kako će se predstaviti kandidati i program i tražiti podrška, jer je to dovođenje pred svršen čin i onda razgovori i dogovori nemaju smisla”, napisao je Vukanović.

On je, kako je naveo na svom blogu, takođe zamjerio objavljivanje anketa za koje tvrdi da su lažne.

“Ako neko plasira ankete i lažna istraživanja javnosti u kojima ja tobože nemam ni jedan odsto podrške u narodu, onda sam marginalan i nevažan, pa onda ne znam zbog čega bih prisustvovao sastancima i učestvovao u donošenju odluka”, napisao je on.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, takođe je optimista što se tiče dogovora opozicije. Vukanovića je pozvao da razmisli, i da se ipak pojavi na sastanku.

“Volio bi da je Vukanović sa nama, ali rekao mi je svoje razloge za sutrašnji (danas) nedolazak i ja to razumijem. Sastanaka će biti još mnogo, nadam se, u punom i još širem sastavu, jer dug put je pred nama”, rekao je Šarović za

Borenović nam je rekao da je Vukanović zvanično pozvan na sastanak te je izrazio žaljenje što se neće odazvati.

“Pored poziva dobio je i prijedlog dokumenta koji treba da usaglasimo i mislim da bi on bio bitan sagovornik na ovu temu. U svakom slučaju, poštujemo njegovu odluku i njega kao političara koji ima značajnu podršku naroda koji je prepoznao beskompromisnu i iskrenu opozicionu borbu Nebojše Vukanovića. Ali da ponovim, ni o kakvim kandidaturama neće biti riječi, pa samim tim niti predstavljanja, već isključivo o programskim principima”, rekao je Borenović.

I Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, pozvao je Vukanovića da razmisli još jednom.

“Molim ga da nađe snagu, da dođe na sastanak, jer bi nedolazak bio loš za opoziciju”, rekao je Nešić.

(N.S)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: