23.7 C
Banja Luka

Pritisak uvozne robe bez odgovora domaće privrede

– Prerađivačka industrija koja zavisi od sirovine, ima rast cijena imputa, što će se odraziti na izlaznu cijenu njihovih proizvoda, rekao je doktor ekonomskih nauka Milan Radović.

Doktor ekonomskih nauka Milan Radović za portal aloonline.ba izjavio je da će sva poskupljenja pasti na krajnjeg potrošača, odnosno na leđa građana kojima se neminovno smanjuje kupovna moć.

– Vidimo da imamo značajan rast cijena i u građevinarstvu, što će se odraziti na povećanje cijene kvadrata. Uvozimo veliki broj robe široke potrošnje, ulje, šećer, brašno, meso… i tu imamo rast cijena na koji domaćom proizvodnjom ne možemo da odgovorimo – upozorava Radović i dodaje da prerađivačka industrija, odnosno ona koja zavisi od sirovine, ima rast cijena imputa, što će se odraziti na izlaznu cijenu njihovih proizvoda.

Radović tvrdi da se kriza može prevazići, ali da je neophodan detaljan plan oporavka privrede gdje su ključna dva pravca.

Prvi se, precizira on, odnosi na poboljšanje socijalnog statusa i rast standarda, a drugi na jačanje privrede kroz rast domaće proizvodnje i rast investicija.

– Prevashodno skupe i precijenjene javne nabavke treba staviti pod kontrolu kako bi se napravio određen višak u budžetu da bi se to moglo usmjeriti na jačanje domaće proizvodnje – rekao je Radović.

On dodaje da makroekonomska politika, koja bi dovela do oporavka, mora biti zasniva na rastu standarda, odnosno rastu zaposlenosti, što podrazumijeva rast prosječnih plata i penzija.

– Mora rasti domaća proizvodnja, pa strane i domaće investicije, uz uslov da investicije koje sprovodi država budu selektovane na način da doprinose razvoju zajednice, a ne proizvoljno ili politički – zaključio je Radović.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here