23.7 C
Banja Luka

Dodikovo hvatanje zmije tuđim rukama – Drugi potpisuju, on ništa ne odgovara

Dodik neće odustati od namjere da predloži i donese svoje zakone o vraćanju nadležnosti, ali način na koji to misli sprovesti će u političkom smislu koštati “glave” njegove ministre, premijera i druge predstavnike SNSD i koalicionih partnera za koje je Dodik već procijenio da su pogodni da budu kolateralna šteta, navode izvori bliski SNSD.

Hvatanje zmije tuđim rukama je i jedini način za Dodika da realizuje ranije planove o “čišćenju” vlade, koalicije i stranke pa bi odgovornost i eventualne sankcije snosili ministri i premijer Višković kao predlagači, te predsjednik Skupštine Čubrilović i poslanici, a na kraju logično i predsjednica Cvijanović koja treba da potpiše ukaz o proglašenju zakona.

U lancu odgovornosti nigdje nema Milorada Dodika i njegovog potpisa, što je i bio plan od početka, dok će nabrojani funkcioneri i nosioci vlasti biti istureni kao štit i topovsko meso za eventualne sankcije i snošenje odgovornosti.

Bez obzira na ishod i posljedice, dalji plan je da se Dodik povuče iz Predsjedništva BiH i da ga predsjednica Željka Cvijanović imenuje za mandatara za sastav nove Vlade.

A u novoj vladi sasvim sigurno neće biti mjesta za aktuelnog direktora MUP RS Dragana Lukača i to po zahtjevu Igora Dodika, Siniše Kostreševića i Vlade Đajića.

Uklanjanje Lukača, koji se i javno i privatno protivi “avanturama” porodice Dodik i čelinačkog lobija u SNSD-u, otvorilo bi prostor za postavljanje Darka Matijaševića, kojeg je Đajić već promovisao u banjalučkom gradskom odboru SNSD ili nekog od čelinačkih SNSD-ovaca.

Premijera Radovana Viškovića nakon ovih rokada bi čekalo mjesto direktora “Alumine”, ukoliko mu to dozvoli gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, a u Predsjedništvo BiH išao bi stari i iskusni kadar Nebojša Radmanović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here