20.7 C
Banja Luka

Privrednici na sastanku kod Dodika: Da li će doći do novog dogovora o minimalcu? (FOTO)

BANjALUKA – Predstavnici Unije udruženja poslodavaca RS i Privredne komore danas su se sastali sa rukovodstvom Republike Srpske u Palati predsjednika u Banjaluci, a tema sastanka je visina minimalne plate u RS.

Sastanku prisustvuju predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministarka finansija Zora Vidović, privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i predstavnici Unije poslodavaca i Komore, Saša Trivić i Pero Ćorić.

Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora RS uputili su 19. januara inicijativu institucijama Republike Srpske za suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu.

Danas bi predstavnici obe strade trebalo da se usaglase o dogovoru, koji će bar djelimično uzeti u obzir zahtjeve privrednika, ili će im biti predložene mjere finansijskih ili nekih drugih olakšica.

Od 1. januara ove godine najniža plata u RS povećana je na 900 KM, a do tada je iznosila 700 KM.

Odluku o povećanju donijela je Vlada RS jer prethodno nije bilo saglasnosti Saveza sindikata RS i Unije poslodavaca RS.

Unija poslodavaca RS je navela da je zahtjev za suspenziju odluke o povećanju minimalca u RS upućen „na zahtjev velikog broja poslodavaca čije je poslovanje ugroženo“.

U odgovoru na inicijativu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da poslovanje u Republici Srpskoj „nije i neće biti ugroženo“, a da će vlast pomoći poslodavcima koji budu pretrpjeli veći ekonomski udar zbog povećanja minimalca, piše Mondo.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here