21.7 C
Banja Luka

Grahovac: Ima li te državo, je li te uopšte briga? (FOTO)

Poslanica pokreta “Za pravdu i red” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zagorka Grahovac komenatarisala je na društvenim mrežama odluku o povećanju minimalca  koje je dovelo do negativnih promjena na tržištu rada, postavljajući pitanje “Ima li te državo, je li te uopšte briga?”.

Njenu objavu prenosimo u cjelini:

– Povećanje minimalne plate na 900 KM dovelo je do svega samo ne do ” očuvanja domaće radne snage” , kao što je predsjednik Republike najavio, obrazloživši tada da će ova odluka ” zadržati naše radnike i omogućiti im dostojanstven život”.

Na stranu to što ni dvostruko više od 900 KM nije dovoljno za dostojanstven život radnika, znali smo svi da će donošenje ovakve odluke dovesti do negativnih promjena na tržištu rada, odnosno da će se dogoditi upravo suprotno od najavljenog. Nismo dugo čekali da se u to i uvjerimo.

Radnicima nevesinjskog ogranka fabrike tekstila MRAZ sa Pala juče je iz uprave saopšteno da je preduzeće prinuđeno da proizvodne kapacitete smanji za 50 % te će se u skladu sa tim od 01.02.2024. smanjiti i broj radnika. Najavljeno je da će doći do otpuštanja oko 50 radnika što je veliki udarac za opštinu Nevesinje s obzirom na činjenicu da je Mraz jedina fabrika na području opštine sa značajnim brojem radnika a sa radom je počela u avgustu 2021. godine i to uz podršku Zavoda za zapošljavanje, lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske. Pretpostavljam da je o cijeloj situaciji Predsjednik Vlade kao i obično, neinformisan.

Radnici u očajanju traže pomoć upravo od onih koji im ne mogu pomoći i nije mudro da jedan političar bude ovako brutalno iskren i kaže kako stvarno jeste ali…..POŠTOVANI I DRAGI RADNICI, NIKO VAM NEĆE POMOĆI NITI ĆE VAS ZAŠTITITI ! NIKOGA ZA VAS NIJE BRIGA! Nema države, nema sindikata, nema kolektivnog ugovora, nema nikoga ko bi vas zaštitio. Zakone ionako jedan dan pišemo a drugi dan brišemo, nikada kako vama odgovara!

Vlast je znala da će ovo da se desi i zaštitila je SEBE OD VAS koji ćete ostati bez posla kako ne biste pali njoj na teret smanjivši naknade za vrijeme nezaposlenosti koje su po njihovim riječima, ”stimulativno uticale na pasivnost radnika”.

Bez posla će pretpostavljam ostati žene koje zbog starosne dobi ne mogu da ostvare visoku produktivnost iako su većinu radnog vijeka provele u tekstilnoj industriji te će nakon otkaza teško naći drugi posao a još uvijek nemaju uslove za odlazak u penziju. Ma bravo! Zna se ko je tata i ove igrice! Sirotinja im je potrebna naročito sad , u izbornoj godini, da za siću kupe i ove izbore.

Umjesto sadake koju Predsjednik nudi poslodavcima kojima je ugroženo poslovanje mogao bi im dati prave poslove, pa da se tako pokušaju zadržati radnici i da se svima sačuva dostojanstvo.

Tekstilna industrija ionako polako umire zbog pritiska sve snažnije i jeftinije međunarodne konkurencije a iako su uniforme koje prave domaće tekstilne fabrike tekstilne dovoljno dobre za evropsko tržište i njemačku policiju, na tenderima koje raspisuju naša ministarstva nikada ne pobjeđuje MRAZ niti domaći proizvođači nego monopol godinama unazad ima visočki KM TRADE. Tako odlučuju naši srpski ministri ” zagrnuti zastavama” i sa dignuta tri prsta sa kojima narodu samo što ne iskopaju oči!

Kako god okrenemo, radnici su opet prevareni i od povećanja plate neće imati nikakve koristi. Da je Vlada imala dobre namjere smanjila bi ukupnu stopu poreza i doprinosa na neto isplaćene plate umjesto da gleda kako da iz privrede uzme što više novca. Povećanje će pojesti inflacija jer su cijene usluga već porasle a novca će jedino više biti u budžetu države. Neće ni jedan poslodavac raditi na svoju štetu niti će da srlja u finansijsku propast misleći na dobrobit radnika više nego na samog sebe! One radnike koje ostanu poslodavci će zatvoriti u fabrike, da rade dok ne pocrkaju, subotama, praznicima, i prekovremeno! Trideset posto koliko je povećana minimalna plata, toliko će više i raditi, umjesto ovih koji su kući otišli! Kao da će neko doći da vidi poštuju li se radnička prava! Kao da je nekoga briga! Ako slučajno topli obrok ne bude kako je najavljeno 10 KM, radnici se mogu žaliti (familiji i prijateljima), naravno uzaludno!

Državu nije briga ni za radnike ni za fabrike a ni za poslodavce, država se brine samo za interese pojedinaca koji njome upravljaju i to ne krije.

Posljednjih godina sve više ljudi je tražilo zaposlenje u Federaciji ili u zemljama regiona jer su se nudili bolji uslovi za rad te vlast više nije imala kontrolu nad onima koji su tamo zaposleni a to nije situacija koja im odgovara.

Ponovo podizanje tenzija na nacionalnoj osnovi i sve ove smutnje sa radnicima i poslodavcima smišljene su i nisu slučajne jer igrica se sada podigla na viši nivo. U izbornoj smo godini.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here