20.7 C
Banja Luka

Raspoređena vojska i elitne jedinice: Svijet ulazi u rat?

Rat između Izraela i Hamasa već se proširio na Bliski istok, a izgledi za sukob regionalnih i svetskih sila postaju sve verovatniji.

Do sada su napadi na Bliskom istoku uglavnom bili ograničeni između grupa koje podržava Iran s jedne strane i SAD, Izraela i njihovih saveznika s druge strane.

Uprkos činjenici da nijedna država na Bliskom istoku nije u interesu ulaska u novi sukob, svaka od njih se ponaša na način koji eksponencijalno povećava verovatnoću eskalacije rata.

Kako tenzije rastu širom regiona, odnos snaga između američkih i iranskih saveznika varira od zemlje do zemlje. Od početka rata u Gazi, SAD su značajno ojačale svoju vojnu poziciju u regionu, raspoređujući oko 1.200 američkih vojnika, udarnu grupu nosača aviona i ekspedicione snage marinaca od oko 2.000.

Na nekim mestima, uključujući Irak i Siriju, američko vojno prisustvo preklapa se sa iranskim i njegovim saveznicima.

Liban je, na primer, dom Hezbolaha, jedne od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku. Dok je tačna veličina arsenala šiitske islamističke grupe nepoznata, stručnjaci procenjuju da on ima između 150.000 i 200.000 precizno navođenih projektila, raketa i minobacača.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah tvrdi da grupa ima 100.000 boraca, uključujući aktivne vojnike i rezerviste. Veruje se da je Iran glavni snabdevač oružjem libanske militantne grupe.

U Iraku, Teheran ima značajan uticaj na nekoliko šiitskih paravojnih grupa blisko povezanih sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC), uključujući Kataib Hezbolah, Harakat al-Nudžabu i Kataiba Sajida al-Šuhadu. Američka kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe veruje da samo Kataib Hezbolah ima oko 10.000 članova.

(B92) Foto:Profimedia

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here