Naslovna Najnovije „Prointer“ u problemu: Obavijestili Poresku upravu da su ostali bez licence

„Prointer“ u problemu: Obavijestili Poresku upravu da su ostali bez licence

0

„Prointer“ (s kojim „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika) obavijestio je direktora PU RS Gorana Maričića da je u tenderskom problemu zbog izgubljenih partnera sa svjetskim IT kompanijama. AJN BiH nema javni stav, stručnjaci za javne nabavke upozoravaju da bi preostali privatni partneri mogli da ucjenjuju institucije, javna poduzeća i ustanove, kojima je ugroženo poslovanje.

„Prointer“, redovni IT tender pobjednik u Republici Srpskoj, povezan s porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je već osam godina s javnim sektorom sklopio ugovore vrijedne nevjerovatnih 224.345.332 KM, obavijestio je direktora Poreske uprave RS Gorana Maričića da više nije partner. svjetskih IT kompanija, da je izgubio licencna prava te da bi Poreska uprava sada trebala izabrati novu tvrtku koja nije na „crnoj svjetskoj IT listi“, otkriva Žurnal.  

U dopisu koji je u posjedu Žurnala, stoji i živopisan prijedlog:

„Postojeći izvršitelj usluge je obavijestio ugovorni organ o mogućnosti da predmetni okvirni sporazum bude ustupljen drugom dobavljaču koji ima potrebna licencna prava, pri čemu se ustupanje okvirnog sporazuma neće dovesti do izmjene sadržaja okvirnog sporazuma.“

Maričić je potom detaljno analizirao Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine pa ustvrdio da ovo i nije loša ideja, jer „nije izričito zabranjeno mijenjanje ugovora“. Sugestivno se obratio Agenciji za javnu nabavku Bosne i Hercegovine i pobrojao mogućnosti.

Iako je ostala podjela iz budžeta na temelju diskutabilnih IT ugovora u dopisu se nije spominjao, predmet njegovog upita samo je okvirni sporazum za softverske licence potpisan 28. travnja prošle godine, a koji vrijedi do 31. prosinca ove godine i vrijedi 369.533 KM s uračunatim PDV-om. .

I Žurnal je zanimalo mišljenje Agencije. U krajnjem nepreciznom i uopćenom odgovoru, a koji je potpisala direktorica mostarske podružnice Sanja Ćubela, kratko stoji da „Agencija daje mišljenje na konkretne upite ugovornih tijela te su odgovori koncipirani u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavama, u ovisnosti o tome što se konkretni upit odnosi. “.

„Odgovor pomenutom ugovornom tijelu odnosio se na odredbu članka 75. ZJN BiH“, zaključila je.

A istina je da s ovim više nikakve veze nema ZJN BiH, iako ugovor iz njega proističe, već pitanje obligacionih odnosa.

Monitori javnih nabavki, angažirani na portalu „Pratimo tendere“, objašnjavaju da ugovorni organ kojem je ugroženo poslovanje, ukoliko ga je ponudio obavijest 30 do 60 dana prije isteka roka u kojem može pružiti uslugu, mora poništiti okvirni sporazum i raspisati novi natječaj. S druge strane, ako vremena nema, jasno je da je jedina preostala mogućnost pregovaračkog postupka.

„Moguće je i da svjetska kompanija, koja ima pravo po autorstvu, predloži svoje partnere u državi“, napominju.

„Prointer“ je nedavno izgubio partnerstvo sa SAP-om i ugovor neće biti produžen nakon 23. ožujka, kada ističe. Na zvaničnoj stranici ove njemačke kompanije stoji da su joj sada partneri u Bosni i Hercegovini „Planet Softa“, firma Vedrana Jarića u čijoj upravi sjedi bivši gradonačelnik Banjaluke iz SNDS-a Igor Radojičić, i „BH Telecom“, kojim upravljaju kadrovi SDA.

„U ovom slučaju, kada je ‘Prointer’ došao u situaciju u kojoj jeste, dvije posljednje kompanije mogu povećati cijene i da se dogovore i praktično podijele tržište. Koluzija je zapravo vrlo štetna i ogroman prostor za korupciju“, upozoravaju monitori.

Inače, tenderska nezajažljivost firme s kojom, prema priznanju Milorada Dodika, „sarađuje“ njegov sin Igor, još 2019. prvi put je došla na naplatu.

Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ 6. ožujka te godine raskinule su ugovore o suradnji s „Prointerom“. U nekoliko navrata zahtijevale su objašnjenja u vezi s medijskim objavama o namještenim natječajima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizirale način na koji „Prointer“ posluje s institucijama, javnim poduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, Dodik je pred poslanicima u parlamentu RS konačno potvrdio ono što zapravo nije želio – povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.“

U veljači prošle godine, mjesec i nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo s „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“. To sada čini i SAP.

(Žurnal.info) Foto: Kapital

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube