Naslovna Najnovije Gruzijski premijer odbrusio Zelenskom: Pozabavi se problemima u svojoj zemlji!

Gruzijski premijer odbrusio Zelenskom: Pozabavi se problemima u svojoj zemlji!

0

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili optužio je danas ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da se, komentarišući prošlonedeljne proteste u Tbilisiju, umiješao u političku situaciju u Gruziji.

„Kada čovjek čija je zemlja u ratu podržava destruktivne akcije nekoliko hiljada ljudi ovde u Gruziji, to predstavlja direktan dokaz da je ta osoba umiješana i motivisana da izazove promjene“, rekao je Garibašvili u intervju za gruzijsku televiziju „IMEDI“.

Premijer je poručio Zelenskom da se prvo pozabavi problemima u svojoj zemlji, a zatim da se miješa u politički život Gruzije i dodao da svima želi mir i što skoriji završetak rata.

Ukrajinski predsjednik podržao je demonstracije održane u Tbilisiju u znak protesta protiv predloženog zakona o stranim agentima, kojim je, kako smatraju kritičari, gruzijska vlast najavila autoritarne promjene.

Zelenski je zahvalio demonstrantima što su mahali ukrajinskim zastavama i pokazali poštovanje prema Ukrajini, a Gruzijcima je poželio „uspjeh demokratije“.

Podsjetimo, prošlog petka je gruzijski parlament odbacio sporni predlog zakona o stranim agentima, koji je prijetio, kako se navodi, da će „nanijeti štetu nastojanjima zvaničnog Tbilisija da uspostavi bliskije odnose sa Evropom“.

Za usvajanje dokumenta glasao je svega jedan poslanik, dok je protiv bila velika većina od 35 zastupnika.

Prije nekoliko dana, u prvom čitanju, većinom glasova skuština je prvo usvojila nacrt zakona kojim bi se u Gruziji formirao spisak nevladinih organizacija i medija, koji se finansiraju iz inostranstva.

Ova akcija izazvala je velike proteste, koji su doveli i do fizičkog obračuna demonstranata i policije. Demonstranti su, između ostalog, koristili i Molotovljeve koktele, a preko 130 osoba je privedeno.

(rt.rs)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube