Naslovna Republika Srpska Svečano u Srpcu: Ministrica financija Zora Vidović otvorila lift u biblioteci

Svečano u Srpcu: Ministrica financija Zora Vidović otvorila lift u biblioteci

0

Presjecanjem crvene vrpce danas su ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović i direktorica Narodne biblioteke Srbac na svečan način otvorili novoizgrađeni lif i tako označili početak rada ove kulturne ustanove nakon renoviranja i opremanja njezinih prostora .

Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 111 hiljada maraka donirala je Vlada, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Direktor biblioteke Branko Savanović istaknuo je da su izgradnjom lifta i sanacijom prostora stvoreni uvjeti da knjige imaju povoljan pristup, kako invalidnim osobama, tako i osobama starije životne dobi.

“Biblioteka je osnovana prije 50 godina i tada je imala oko 800 knjiga na 16.512 stanovnika. Nažalost, danas imamo gotovo isti broj stanovnika, dok biblioteka raspolaže sa preko 32.000 knjiga”, rekao je Savanović.

On se pohvalio posebno sa bogatom Zavičajnom zbirkom knjiga i radom Centra za srpsko-rusku kulturnu saradnju .

Ministrica Vidović je kazala da je ovo mali kulturni projekt u odnosu na brojne projekte u ovoj oblasti koje vlada podržava širom Republike Srpske. Obećala je i pomoć kod izgradnje i otvaranja Galerije u Srpcu.

Mada Narodna biblioteka u Srpcu ima veliki broj čitalaca, ova ustanova svojim mjerama podstiče povećanje broja korisnika, posebno među najmlađim Srpčanima.

Članarine su oslobođene sva djeca predškolskog uzrasta, članovi Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama “Izvor”, obitelji poginulih boraca, ratni-vojni invalidi i socijalno ugrožena lica, kao i odjeljenja koja ostvaruju najbolje rezultate u učenju na kraju prvog polugodišta.

(BN/SK) Foto: SK)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube