Naslovna Politika Promjena izbornog zakona najvažnije pitanje u BiH

Promjena izbornog zakona najvažnije pitanje u BiH

0

Promjena izbornog zakona BiH je jedan od najvažnijih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga Srpska demokratska stranka daje puno podršku da se u ovo neizbornoj godini otpočne i završi sa potpunom reformom izbornog zakonodavstva – istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

„Ovo je najbolja prilika za reformu u ovoj oblasti koja bi trebala da se vodi u skladu sa preporukama Evropske komisije iskazanim kroz godišnji Izvještaj EU o napretku BiH  i preporukama OEBS-a, ali i nužnim potrebama BiH da se povrati davno izgubljeno povjerenje građana u izborni proces“, pojasnio je predsjednik SDS.

Šarović naglašava da ovaj proces mora obuhvatiti poštovanje izborne volje građana ne samo tokom izbora već do kraja mandata izabranih predstavnika.

„Upravo je u tome najveća odgovornost svih učesnika u izmjeni izbornog zakonodavstva. Trebaju nam promjene koje će nas vući naprijed a ne nazad, što se dešava svih prethodnih godina“, istakao je.

Šarović je rekao da je uprkos protivljenju nosilaca vlasti, u reformu izbornog procesa moraju biti uključeni predstavnici Centralne izborne komisije BiH, svih opozicionih političkih stranaka ali i predstvnika nevladinog sektora jer donošenje izbornog zakona, kao temeljnog zakona svake zemlje, nije stvar parlamentarnih većina već i onih građana koji ne pripadaju nijednoj političkoj opciji.

„SDS se zalaže za vraćanje osvojenih mandata stranci, uvođenje čitača glasanja i elektronski nadzor glasačkog procesa, povećanje izbornog cenzusa, skraćenje vremena raspisivanja izbora sa 150 na 90 dana, kao i uvođenje posebnog aranžmana za sve javne servise u zemlji, od vremena raspisivanja izbora“. naglašava lider SDS-a.

„SDS će sa partijama PDP i DNS narednih dana usaglasiti prijedloge ključnih izmjena izbornog zakona koji bi mogli biti zajednički i predočiti ih široj javnosti ali i drugim političkim strankama u Republici Srpskoj i BiH“, zaključio je Šarović.

 (BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube