Naslovna Izdvajamo PROPAO NOVI POKUŠAJ DESANTA UKRAJINACA! Objavljeni jezivi snimci borbi (VIDEO)

PROPAO NOVI POKUŠAJ DESANTA UKRAJINACA! Objavljeni jezivi snimci borbi (VIDEO)

0

Pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu desant na hersonskom pravcu nije bio uspešan, delovi jedinica morske pešadije i specijalnih snaga ukrajinske vojske trpe ogromne gubitke, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

– Svi pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da izvedu desantnu operaciju na hersonskom pravcu nisu se proslavili. Zahvaljujući proaktivnim i profesionalnim akcijama naših snaga, jedinice morske pešadije i specijalnih snaga ukrajinske vojske podnele su ogromne gubitke – rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, ruske snage tokom specijalne vojne operacije nastavljaju da smanjuju ofanzivni potencijal protivnika na svim pravcima. Takođe je dodao da ruski vojnici hrabro dejstvuju u najtežim uslovima i efikasno izvršavaju postavljene zadatke.

On je istakao da su Oružane snage Ukrajine u novembru izgubile više od 13,7 hiljada vojnika, oko 1.800 jedinica naoružanja i tehnike. Šojgu je objavio i da ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije pouzdano zadržava položaje duž cele kontakt-linije i postepeno ih poboljšava.

Govoreći o isporukama oružja snagama na frontu, Šojgu je rekao da je obim isporuka ruskim jedinicama glavnih tipova raketnog i artiljerijskog naoružanja i visokopreciznih raketa dugog dometa povećan pet puta od početka 2022. godine, a bespilotnih letelica – 16 puta.

Kako je naveo, kontrola isporuka naoružanja i tehnike neophodne za izvođenje specijalne operacije odvija se svakodnevno, državni odbrambeni nalozi ažuriraju se dva-tri puta mesečno.

– Uz dvostruko povećanje obima finansiranja državnih narudžbina u odnosu na osnovne pokazatelje, plan za tekuću godinu biće ispunjen ne manje od 98 odsto – istakao je on.

Prema njegovim rečima, obim nabavke i remonta naoružanja i vojne tehnike ruske vojske će se 2024. godine povećati.

– U sadašnjim uslovima neophodno je obezbediti napredno snabdevanje trupa naoružanjem, vojnom i specijalnom tehnikom i povećati proizvodne kapacitete preduzeća vojno-industrijskog kompleksa za proizvodnju i remont najpotrebnijih modela – objasnio je on.

Šojgu je dodao i da fregata „Admiral Golovko“ trenutno prolazi državna ispitivanja. Ona će biti naoružana „cirkonima“, a ukupan broj nosača ovog visokopreciznog naoružanja iznosiće više od 40 do kraja godine.

Kako je naveo, „realizacija plana aktivnosti glavne komande Ratne mornarice ove godine omogućila je povećanje borbenih sposobnosti flote i Kaspijske flotile, dovođenje nivoa savremene vojne i specijalne tehnike na 74 odsto“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u novembru 2021. godine izjavio da bi nivo opremljenosti Ratne mornarice savremenim naoružanjem trebalo da pređe 70 odsto do 2027. godine.

Šojgu je takođe ukazao na potrebu da se nastavi proaktivan rad na modernizaciji postojećeg i stvaranju perspektivnog naoružanja uz njihovo naknadno testiranje tokom specijalne vojne operacije.

ALO.RS

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

X