Naslovna Republika Srpska Propao pokušaj „Autoputeva“ da ponište tender jer je pobijedio „Planet Soft“

Propao pokušaj „Autoputeva“ da ponište tender jer je pobijedio „Planet Soft“

0

BANJALUKA – Višemjesečni pokušaji „Autoputeva Republike Srpske“ da izigraju zakon i ponište nabavku za iznajmljivanje fotokopir aparata, samo zato što je najpovoljniju ponudu dao „Planet Soft“, nisu urodili plodom. 

Pritisnuto žalbama koje je usvajala Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ), ovo javno preduzeće, na kraju je ugovor dodijelilo preduzeću Vedrana Jarića.

Iako je vrijednost ove nabavke relativno mala (13.900 KM), oko nje se vodila višemjesečna borba koja je okončana tako što su “Autoputevi” postupili po nalogu KRŽ i dodijelili posao najpovoljnijem ponuđaču, kompaniji “Planet Soft”.

Podsjećamo, sporni tender za iznajmljivanje fotokopir aparata „Autoputevi RS“ su raspisali 13. maja, da bi polovinom juna donijeli odluku da ovu nabavku otkažu.

Takvu odluku donijeli su tek nakon što su vidjeli da je najpovoljniju ponudu dao „Planet soft“, a kao razlog su naveli mjere štednje koje je Vlada RS tražila od javnih preduzeća mnogo prije nego što je tender i raspisan.

Uslijedila je žalba „Planet Softa“ koju je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) prihvatila i vratila predmet „Autoputevima“ na novo odlučivanje.

Međutim, „Autoputevi“ ni nakon toga nisu odustali, pa su u novom postupku ponudu „Planet Softa“ ocijenili kao neprirodno nisku.

Uslijedila je nova žalba Jarićeve firme i novo rješenje KRŽ koja je opet utvrdila da je odluka „Autoputeva“ nezakonita.

Iako su tvrdili da su žalbe „Planet Softa“ neosnovane, „Autoputevi“ su, ipak, na kraju popustili i ugovor dodijelili ovom preduzeću.

U „Planet Softu“ su rekli da su ugovor dobili tek nakon što je KRŽ zaprijetila krivičnom prijavom direktoru „Autoputeva“ Dušanu Topiću.

Procijenjena vrijednost ove nabavke bila je 40.000 KM bez PDV-a.

„Planet Soft“ je dao ponudu vrijednu 13.900 KM bez PDV-a. Drugorangirani ponuđač je tražio14.000 KM -a, a trećerangirani skoro 40.000 KM bez PDV-a.

Zanimljivo je da su „Autoputevi“ prvobitno nabavku otkazali pozivajući se na mjere štednje, dok su u drugoj odluci tvrdili da su ponude „Planet Softa“ i drugorangiranog ponuđača neprirodne niske i posao dali ponuđaču koji je tražio skoro tri puta veći iznos.

Vlasnik „Planet Softa“ Vedran Jarić je blizak DNS-u i potpredsjedniku SDS-a Milanu Radoviću, dok je Topić član Čubrilovićevog DEMOS-a.

Kadrovi DNS-a mahom su smjenjivani nakon posljednjih opštih izbora, a smjene su intenzivirane nakon što je ova stranka postala dio opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: