Naslovna BIH Proširena lista američkih sankcija, licima oko Dodika

Proširena lista američkih sankcija, licima oko Dodika

0

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije za još troje državljana Bosne i Hercegovine. Među njima je Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike RS. Na listi su i Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a te Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi.

Savo Cvijetinović je član Izvršnog odbora (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika. On je i predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske.

BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH, navode iz Ministarstva finansija SAD.

BN Inžinjering se imenuje na osnovu E.O. 14024 za rad ili rad u vazduhoplovnom sektoru privrede Ruske Federacije. Cvijetinović se imenuje jer je bio ili bio rukovodilac, funkcioner, viši izvršni službenik ili član upravnog odbora BN Inžinjeringa, lice čija je imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu E.O. 14024.

Petar Đokić je trenutno ministar industrije, energetike i rudarstva RS. Đokić je 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u Republici Srpske.

Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati antidejtonsko ponašanje.

Đokić se tereti za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno uključeno u kršenje ili čin koji je ometao ili prijetio provođenju bilo kojeg sporazuma o regionalnoj bezbjednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine;

Ohridski okvirni sporazum iz 2001; Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski mirovni sporazum; ili zaključke Savjeta za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Savjeta za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, Rusija. Perović je bio sastavni dio dogovora između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika. Konkretno, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Perović je takođe služio kao posrednik za vladu RS na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS.

Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih ofšor entiteta. Perović je na listi jer je djelovao ili navodno djelovao u ime ili za račun, direktno ili indirektno, Milorada Dodika, lica čija su imovina i imovinski interesi blokirani na osnovu E.O. 14033.

SAD su Dodika stavile na crnu listu 5. januara 2022. godine jer se tereti da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i da je odgovoran za ili saučesnik u , ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju vezanu za zapadni Balkan. SAD su takođe ranije uvele sankcije Dodiku, 17. jula 2017. godine zbog ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(N1) Foto:Klix

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube