Naslovna Izdvajamo Protest veterana VRS u Banjaluci: Traže posebnu sjednicu NS RS (VIDEO)

Protest veterana VRS u Banjaluci: Traže posebnu sjednicu NS RS (VIDEO)

0

BANJALUKA – Nekoliko stotina ratnih veterana Vojske Republike Srpske protestovalo je danas u Banjaluci tražeći posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj bi tema bila stanje boračke populacije.

Organizator protesta je udruženje “Veterani Odbrambeno otadžbinskog rata.“

Okupili su se u parku “Mladen Stojanović“, a nakon obraćanja organizatora kroz Ulicu Mladena Stojanovića i kralja Petra I Karađorđevića prošetali do Palate predsjednika Republike Srpske gdje su usmjeno pročitali svoje zahtjeve.

Među zahtjevima je zakazivanje posebne tematske sjednice NSRS na kojoj bi bio razmatran položaj boračkih kategorija i dopunjavanje postojećeg ili izrada novog zakona kojim se regulišu prava ove populacije.

“Veterani Odbrambeno otadžbinskog rata“ traže od predsjednice Republike Srpska da sazove sastanak sa predsjednikom Narodne skupštine RS, predsjednikom Vlade, ministrom pravde, ministrom uprave i lokalne samouprave i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite, na kojem bi se razmatralo “uveđenje reda i sprečvanje zloupotreba u pravosuđu“, zloupotreba i neodgovornost prema javnoj imovini i resursima.

Ostavljen je rok od 30 dana – iako su okupljeni povicima tražili i manje – da im se izađe u susret, a u suprotnom najavljuju nove proteste koji bi bili “radikalniji.“

Pred obraćanje borcima tokom okupljanja u parku, Risto Jeftić, predsjednik udruženja novinarima je rekao da je ovo “posljednji mirni protest.“

„Tražimo posebnu sjednicu NSRS na kojoj ćemo obrazložiti da postojeći zakon nije dobro urađen. Ovo je posljednji mirni protest. Nećemo nikoga vući za rukav. Obratićemo se predsjednici RS, a vrlo brzo će uslijediti drugi protest. Ako u roku od 30 dana ne naiđemo na razmijevanje institucija, ići ćemo radikalnijim putem“, rekao je Jeftić.

Goran Ljepojević, predsjednik Skupštine udruženja, obrativši se prisutnima rekao je da je širom RS za sada formirano 30-ak odbora ovog udruženja i da je došlo krajnje vrijeme da borci poprave svoj status.

„Iz rata smo izašli sa oko 100 hiljada boraca, a sad nas ima više od 200.000. Naša prava su otišla kod švercera i dezertera. Vi znate koliko je koštala kutija cigara i litar goriva za vrijeme rata. Mi smo za svoje pare na ratište nosili kutiju švercovanih cigareta“, rekao je između ostalog Ljepojević.

Na skupu se pojavio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a Jeftić naglasio je da oni nikoga od političara nisu zvali, ali da nikog ne mogu da spriječe da dođe. Skup je obezbjeđivala policija RS uz redare iz redova organizatora i sve je prošlo mirno i bez incidenata.

Komentarišući protest, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Milomir Savčić nešto ranije danas je izjavio da nikome ne spori pravo na izražavanje nezadovoljstva, ali da je protest krajnje sredstvo za to.

„Nihov predstavnik je bio na sjednici odbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je bila posvećena analizi stanja boračke populacije. Njegov stav i mišljenje je da je stanje katastrofalno, ali nije dao nijedan prijedlog. Razgovarali smo i kasnije, i ja sam rekao da se ne slažem, da analiza mora biti zasnovana na činjenicama. Ima dio boraca koji jesu u stanju potrebe i upravo BORS preduzima mjere i pokušava to da riješi kroz memorandum o saradnji sa Vladom RS,“ kaže Savčić.

(Mondo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: