Naslovna Najnovije Protest zbog auto-puta: Dodik nas je debelo prevario!

Protest zbog auto-puta: Dodik nas je debelo prevario!

0

Mještani Verića, Gornje Omarske i Bistrice kod Prijedora ponovo su  protestovali zbog izgradnje autoputa Banja Luka-Prijedor zahtjevajući da se dogovor o korekciji trase koja prolazi preko njihovih  naselja ispoštuje i da se ista izmjesti kako bi se sačuvala imovina.

Nismo protiv izgradnje auto-puta, ali ne možemo dozvoliti rušenje naših kuća, i ovaj put poručili su učesnici protesta. Traže da se dogovor sa tadašnjim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom ispoštuje i da se trasa autoputa Banja Luka – Prijedor pomjeri za oko 800 metara južno od sadašnje, jer bi na taj način, kako tvrde, mnogi stambeni objekti bili sačuvani.

Mještani tri mjesne zajednice Bistrica, Verići  i  Gornja Omarska preko kojih se planira izgraditi trasa autoputa kažu da isti ruši 31 stambeni objekat  i 27 ugrožava.

„Na osnovu svih obećanja i dogovora, pregovora sa Vladom Srpske i sadašnjim predsjednikom Srpske koje smo imali u svim slučajevima smo izvarani, prevareni. Ništa nam nije udovoljeno ono što je obećano. Mi smo tražili više puta da neko od stručnjaka izađe mimo ove forme koja je crtala trasu i da nam objasni zašto je trasa morala po sred sela. Imali li iko stručan u ovoj državi da kaže nama mještanima da mora ovuda ići i da je to jedino rješenje. Imaju dvije alternative. Jedna je koju su mještani pronašli i druga je ta što nam je gospodin Dodik obećao korekciju trase”, izajvio je Savo Dukić Gornja Omarska.

„Naše je gledanje da je sve ovo sukob interesa. Ovoga puta moram spomenuti Dušicu Elez koja je iznosila netačne informacije da se mjesna zajednica Verići  slaže sa trasom. Bio sam u mjesnoj zajednici i to nije tačno. Poslali su zahtjev da se trasa koriguje, izmjesti … Ona sebi uzima za pravo da priča neistine i uskoro će biti optužena“, istakao je Novo Popović mjesna zajednica Verići.

Tokom mirnog protesta došlo je i do verbalnog sukoba sa predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koji su pokušali izvršiti procjenu imovine ali su ih mještani u toj namjeri spriječili.

Svoje nezadovoljstvo, mještani navedenih sela iskazivali su i ranije kroz proteste. Za potrebe izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor kako je ranije rečeno, predviđeno je rušenje 237 objekata, od čega 80 na području Banjaluke i 157 na području Prijedora.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube