Naslovna Svijet Protesti u Kolumbiji traju već mjesec dana: Krvavi obračun građana i vojske...

Protesti u Kolumbiji traju već mjesec dana: Krvavi obračun građana i vojske zbog povećanja poreza

Zbog nezadovoljstva načinom rada kolumbijske vlade te donošenja novih mjera koje su izazvale nezadovoljstvo stanovnika, građani Kolumbije već mjesec dana organizuju demonstracije koje su se pretvorile u sukob s vojskom i policijom.

Protesti koji su počeli 28. aprila zbog odluke vlade da izvrši poreznu reformu koja bi uključivala i povećanje poreza, pretvorili su se u krvavi obračun građana s jedne, te predstavnika policije i vojske s druge strane.

Prema prvim prijedlozima, kolumbijska vlada predložila je podizanje porezne stope na plaće što bi uključivalo i građane čija se mjesečna primanja kreću od 680 dolara i više. Ovakva odluka izazvala je revolt građana koji su započeli demonstracije u glavnom gradu Bogoti, da bi se nakon toga protesti prenijeli i na druge gradove.

Iako je predsjednik Kolumbije Ivan Duque nekoliko dana nakon predlaganja zakona povukao prijedlog, građani su se i dalje okupljali na ulicama nezadovoljni radom predsjednika, stanjem u državi i korupcijom koja nagriza kolumbijsko društvo. Zbog pritiska građana, ministar Alberto Carrasquille podnio je ostavku na poziciji ministra finansija.

Nakon što su policija i vojska ugušili proteste u Bogoti, centar protesta preselio se u grad Cali u kojem se u posljednjih nekoliko dana sukobilo stotine demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti. Na posljednjim protestima u petak, gradonačelnik Jorge Ospina saopštio je kako su u sukobima poginule četiri osobe.

„Moramo uspostaviti dijalog između onih koju pozivaju na demonstracije, vlade i cijelog društva. Ukoliko ne bude razgovora, spirala nasilja će se nastaviti i nažalost život bi moglo izgubiti još više građana“, rekao je Ospina.

Iako određeni politički zvaničnici pozivaju na mir, predsjednik Kolumbije Ivan Duque naredio je novo raspoređivanje policijskih i vojnih snaga u Caliju. Duque je dodao kako će više od 7.000 vojnika biti raspoređeno u Caliju uključujući i pripadnike mornarice.

Uprkos tome što su vlada i lideri protesta postigli određeni dogovor o prekidu demonstracija, organizatori su rekli kako vlada nije ispoštovala dijelove dogovora te da će se zbog toga protesti nastaviti.

„Dok nas vlada ne posluša moramo ostati na ulicama. Ako narod nema mira, neće ga imati ni vlast“, rekao je jedan od učesnika protesta.

Kolumbijska vlada je saopštila kako je tokom demonstracija od 28. aprila poginulo 17 osoba koje su bile direktno uključene u proteste. S druge strane, organizacije za ljudska prava tvrde kako su pripadnici policijskih snaga tokom protesta ubili ili teško povrijedili još desetine građana.

Povodom sukoba koji traju mjesec dana oglasili su se i brojni svjetski zvaničnici. Između ostalog, državni sekretar SAD-a izrazio je zabrinutost zbog dešavanja te je pozvao obje strane na dijalog.

„Građani imaju pravo da protestuju. Ovom prilikom upućujem iskreno saučešće porodicama koje su izgubile bliske osobe tokom eksalacije nasilja“, rekao je Blinken.Protesti osim toga štu su narušili sigurnosnu situaciju u Kolumbiji, stvorili su i niz drugih problema. Kolumbijsko ministarstvo finansija procijenilo je da su protesti, štrajkovi i blokade koštali državu 2,68 milijardi dolara. Osim finansijske štete, iz ministarstva su istakli kako je blokada puteva dovela i do nestašice hrane i drugih zaliha, rasta cijena i ometanja poslovanja u glavnoj luci Kolumbije.