Naslovna Izdvajamo Protivzakonito imenovan na mjesto direktora u HET-u

Protivzakonito imenovan na mjesto direktora u HET-u

0

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ Slobodan Čomić protivzakonito je imenovan na ovu poziciju, presudio je Okružni sud u Trebinju, a saznaje „Direkt“.

Sud je utvrdio da je Čomić imenovan protivno Zakonu o javnim preduzećima RS i Statutu HET-a te da nije imao odgovarajuću stručnu spremu, niti odgovarajuće iskustvo u struci koji su bili neophodni da bi došao na ovu poziciju.

„Prema Zakonu o javnim preduzećima, za člana uprave preduzeća ne može biti imenovano lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci. Kako to proizilazi iz Sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju u opštini Bileća, potpisanog od strane predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke partije RS Bileća Slobodana Čomića, vidjivo je da se isti nalazi na poziciji predsjednika opštinskog odbora te partije, dakle na poziciji izvršne funkcije u političkoj stranci što je suprotno Zakonu o javnim preduzećima“, navodi se u presudi koja je u posjedu „Direkta“.

Okružni sud u Trebinju utvrdio je da, prema provedenim dokazima, nesumnjivo proizilazi da Slobodan Čomić u momentu izbora za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove i člana uprave HET-a nije imao odgovarajuću stručnu spremu, a slijedom toga nije imao ni odgovarajuće iskustvo u struci, a to su najmanje visoka stručna sprema odgovarajućeg smjera tj. Ekonomski fakultet sa najmanje 240 ESPB ili odgovarajući ekvivalent te najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

„Nadzorni odbor uopšte se nije bavio time da li Čomić ima zakonski propisane uslove za izbor za navedenu funkciju“, navodi se u presudi.

Sve navedeno utvrdio je i Osnovni sud u Trebinju prošle godine, ali su se „Elektroprivreda RS“, odnosno „Hidroelektrane na Trebišnjici“ žalile na njegovu odluku. Međutim, Okružni sud u Trebinju odlučio je da je odluka Osnovnog suda pravilna i zakonita te da je bila u njegovoj nadležnosti.

Predsjednik Nadzornog odbora HET-a Blagoje Šupić, kao i Slobodan Čomić, ranije su za „Direkt“ tvrdili da je sve urađeno po zakonu.

Šupić danas nije pristao da govori za „Direkt“. Uputio nas je da pitanja pošaljemo preko protokola, jer su „takva pravila“. Na našu konstataciju da pravila, takođe, nalažu da Nadzorni odbor mora poštovati zakon prilikom imenovanja direktora i pitanje zbog čega ih je, onda, kršio, Šupić nije odgovorio.

Iako je presuda donesena još polovinom februara ove godine, Slobodan Čomić za naš portal tvrdi da nema nikakve informacije o njoj.

„Ja sam tu, radim normalno, nisam dobio nikakvo obavještenje“, kazao je Čomić.

A dok obavještenja ne stignu na adresu HET-a, pitanje je na koliko će odluka Čomić staviti svoj potpis. Budući da je, prema presudi suda, imenovan protivzakonito, sve odluke koje je potpisao kao v. d. izvršnog direktora u HET-u ništavne su. Za sada nije poznato ko će za to snositi odgovornost i na koji način.

Sve Čomićeve diplome

Čomić je zvanično imenovan za v.d. direktora 28. avgusta 2020. godine. Osnovni sud prošle godine je utvrdio da je Čomić ugovor na neodređeno u HET-u dobio početkom juna iste godine i da je na taj ugovor dodan aneks samo dva dana nakon njegovog imenovanja.

Čomić je ranije za „Direkt“ tvrdio da mu nije jasno o čemu se radi i da je „ugovor na neodređeno u HET-u dobio još 2007. godine“. Međutim, on je priznao da je tada zaposlen sa Visokom poslovnom školom. Na pitanje gdje je završio tu školu, Čomić je prvo odgovorio da ne zna. Na potpitanje kako ne zna, rekao je da je to škola koja je imala svoje sjedište u Prištini, a kasnije je izmještena u Blaca, malu opštinu na jugu Srbije.

Prema informacijama iz presude Osnovnog suda, Čomić je u januaru 2011. godine diplomirao i na privatnom Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci (PIM). Čomić je za „Direkt“ tvrdio da je tu stekao zvanje diplomiranog ekonomiste.

Nekoliko mjeseci nakon imenovanja na mjesto vršioca dužnosti izvršnog direktora, on je upravi preduzeća priložio svoju diplomu sa Visoke škole za menadžment i ekonomiju iz Kragujevca od 23. novembra 2018. godine – škole koja nije akreditovana u Srbiji i kojoj je zbog toga privremeno zabranjen rad. Čomić je tvrdio da ne zna da je ovoj školi zabranjen rad.

Takođe, on je za „Direkt“ ranije tvrdio da kao diplomirani ekonomista radi od 2010. godine, kada je završio banjalučki PIM i dobio pripravnički staž u HET-u, te da je na taj način ispunio uslove koji se odnose na pet godina iskustva u struci. Na pitanje zbog čega je priložio diplomu iz Kragujevca, odgovorio je da je htio da preduzeće ima na uvid svaki fakultet koji je završio.

Politički obračun i dvostruki aršini

Tužbu protiv Nadzornog odbora HET-a sudu je podnio izvršni direktor za pravne poslove u ovom preduzeću Ljubo Vuković koji je prije Čomićevog imenovanja rukovodio i njegovim sektorom, do tada objedinjenim u direkciju za ekonomsko-pravne poslove.

Prije nego je ušao u Socijalističku partiju, Čomić je 18 godina bio član SNSD-a, stranke kojoj pripada i Ljubo Vuković, pa se spekulisalo da je cilj tužbe, u stvari, politički obračun.

Kao što je naš portal već objavio, zanimljivo je da je i u slučaju imenovanja Luke Petrovića na mjesto vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede RS prekršen isti član Zakona o javnim preduzećima RS kao i u slučaju Slobodana Čomića.

Petrović je gensek SNSD-a, a već godinama je na čelu ERS-a RS. Međutim, javnosti nije poznato da li je iko pokrenuo pitanje zakonitosti njegovog imenovanja pred sudom i zbog čega to ne urade pravosudne institucije po službenoj dužnosti.

Inače, i Slobodan Čomić i Ljubo Vuković odbornici su svojih partija u bilećkoj Skupštini, što Zakon o sprečavanju sukobu interesa u organima vlasti RS ne dozvoljava, ali vlast uvijek nađe načina da zaobiđe ovo ograničenje.

(Direkt)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube