Naslovna Politika PRTILO: GORI STE OD SVIH PRIRODNIH KATASTROFA KOJE SU NAS ZADESILE

PRTILO: GORI STE OD SVIH PRIRODNIH KATASTROFA KOJE SU NAS ZADESILE

0
Slobodan Prtilo SDS trebinje

Povodom izjave Narodnog poslanika SNSD-a, Ilije Tamindžije da Vlada RS pomaže opštinama koje je zadesio zemljotres, te da opozicija ima kratko pamćenje oglasio se dr Slobodan Prtilo iz SDS Trebinje.

„Bespredmetno se hvaliti ovim potezima jer ustavne obaveze svake vlade pa i Vlade Republike Srpske nisu privilegije samo vladajuće stranke. Hvaliti se činjenicom da je Vlada Republike Srpske pomogla opštinama istočne Hercegovine, koje je zadesila prirodna katastrofa, neukusno je, prepotentno i licemjerno. Jer u ove tri opštine zamislite imamo načelnike iz reda opozicije. Ponavljam, ako to nije obaveza Vlade i u ovom sluč onda se Narodni poslanik Ilija Tamindžija ima čime pohvaliti – ovaj put su prevazišli sami sebe“, rekao je Prtilo.

Prtilo kaže da je aktuelna vlast napravila pustoš u svim oblastima, te da caruje nahilizam prema svemu što nije i ne pripada vladajućoj stranci, a kriminal i nepotizam su dominantni na svim poljima. „Gospodin Tamindžija se hvali predanim radom SNSD-ove vlasti, institucijama, brigom za ugrožene, nekakvim vizijama i projektima, ali niko nije toliko naivan da ne vidi pustoš i katastrofu koju je ova vlast napravila za skoro 20 godina kontinuiranog (ne)rada. Efekti su gori od svih prirodnih katastrofa koje su nas zadesile u zadnje dvije decenije. I sigurno će imati negativan efekat u budućnosti. Imamo bukvalno empatijski podijeljeno društvo, raseljeno stanovništvo, potpunu besperspektivnost za mlade, a pogotovo za visokobrazovane, uništenu privredu, zaustavljene investicije uništene sve vrijednosti civilizovanog čovjeka, pogotovo one bazirane na obrazovnim i međuljudskim referencama. Caruju kriminal, nepotizam, partijsko zapošljavanje i društveno napredovanje bez ikakvih drugih uslova i referenci. Partijska knjižica, uz uslov 30 do 50 sigurnih glasova i slijepa poslušnost su osnovni uslovi“, rekao je on i dodao da je SNSD stvorio društvo kome bi najbolje odgovarao naslov Kunderinog romana: „Nepodnošljiva lakoća postojanja“.

Na komentar poslanika Tamindžije da opozicija ima kratko pamćenje podsjetio je javnost na mnoga nerealizovana obećanja SNSD-a koja su dali zadnjih godina. „Nismo mi zaboravili sve strahote i nedaće koje je naš narod pretrpio od vjekovnih neprijatelja, osvajača i tirana, tako ne možemo zaboraviti ni mega laži SNSD- a u posljednje dvije decenije:
– Nema aerodroma ni na Zupcima, ni u Mijonićima, ni u Taleži, a trebali smo poletjeti u decembru 2021. godine.
– Nema ni južne, ni zapadne, ni istočne obilaznice, a na tim obećanjima ste dobili izbore prije 6 godina.
– Nema ni nove bolnice, ni kliničkog centra, nema čak ni lokacije na kojoj će se to nekad, ako Bog da, graditi.
– Nema ni reflektora na stadionu niti stadiona sa vještačkom travom, koji obećavate od 2009. godine.
– Nema ni kanalizacije u mnogim prigradskim naseljima.
– Nema ni „Dubrovnika 2“, ni vjetroparka „Trusina“, ni „Vrbasa 2“, ni „Buk Bijele“, ni „Gornjih horizonata“, ni „Mrsova“, a 2013. godine ste obećali da će svi ovi objekti biti na mreži 2016. godine“.
– Nema ni famoznog „Nikole Tesle“ i električnih automobila, ni fabrike za preradu ulja.
– Nema ni tekstilne industrije, regionalne hladnjače na Berkovićima, ni brze ceste preko Višegrada.
– Više nema ni šuma, ni flore ni faune, nema ni vojske ni policije ni tablica ni grba ni zastave ni himne….
Iza vas ostaje golet, erozije, beton i pustinja“, rekao je Prtilo i dodao da bi o njihovim obećanjima mogao pričati satima.

„Ali čega ima? Ima opravdanog straha od gubitka izbora, od pokretanja odgovornosti, od lustracije koja vas neće mimoići, ima straha od Šarovića, Trivićke…
Ima straha i od naših papaka za koje ne znate kada će opet izdati, a koje ste tako nerazumno udomili i svjesno potencijalno žrtvovali za prvi red u Istočnom Sarajevu. Ali ne zaboravite da imate straha i od vaših, koje ste zbog ovih žrtvovali i marginalizovali“, istakao je Prtilo.