Naslovna Izdvajamo Pušilin u centru Bahmuta: Vagner oslobađa grad, Ukrajinci u mlinu za meso

Pušilin u centru Bahmuta: Vagner oslobađa grad, Ukrajinci u mlinu za meso

0

Šef Donjecke Narodne Republike u ukrajinskoj oblasti Donjeck Denis Pušilin otišao je u centar Bahmuta, višemjesečni epicentar borbi u Ukrajini gdje, po svemu sudeći, Rusi napreduju, pokazuje danas objavljeni video.

Pušilin je objavio snimak preko Telegram gdje se vidi u uniformi na trgu prekrivenom ruševinama koji liči na Trg slobode u centru Bahmuta.

„Evo našeg Artjomovska (rusko ime za Bahmut) gdje (ruska paravojna grupa) Vagner oslobađa grad. Neprijatelj ne štedi grad ni svoje i gura ih u mlin za meso“, rekao je on u kratkom videu bez označenog datuma.

 

Kako navodi Frans pres, ukrajinske snage posljednjih dana izgubile su teritoriju u centru grada gdje je došlo više ruskih ratnih dopisnika, čije reportaže pokazuju razoren grad.

Grad Bahmut koji je imao 70.000 stanovnika prije sukoba mjesecima je mjesto žestokih borbi. Zbog dužine bitke i teških gubitaka sa obje strane grad je postao simbol borbe između Rusa i Ukrajinaca za kontrolu ukrajinske oblasti Donbas.

Ruske trupe napredovale su posljednjih mjeseci na sjeveru i na jugu Bahmuta i presjekle više ukrajinskih ruta snabdijevanja i zauzele njegov istočni dio.

Posljednjih dana, čini se da ruske trupe napreduju u centru grada, što ponovo podstiče spekulacije o budućem ukrajinskom povlačenju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube