Naslovna Izdvajamo Putin donio naredbu nakon što su dronovi pogodili Rusiju

Putin donio naredbu nakon što su dronovi pogodili Rusiju

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je zvaničnicima da pooštre kontrolu granice s Ukrajinom nakon što je niz napada bespilotnim letjelicama za koje su ruske vlasti okrivile Kijev predstavljao novi izazov Moskvi godinu dana nakon njene specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine.

Jedna bespilotna letjelica srušila se u utorak samo 100 km jugoistočno od Moskve u alarmantnom razvoju situacije za rusku odbranu.

Iako Putin u govoru u ruskoj prestonici nije spomenuo nikakve konkretne napade, pojačao je granične kontrole nekoliko sati nakon što su napadi dronovima bili usmjereni na nekoliko područja u južnoj i zapadnoj Rusiji, a vlasti su zatvorile vazdušni prostor iznad Sankt Peterburga kao odgovor na ono što su neki izvještaji rekli da je to bio dron.

Takođe u utorak, nekoliko ruskih televizijskih stanica emitovalo je upozorenje na raketni napad koji su zvaničnici pripisali hakovanju.

Napadi bespilotnim letjelicama nisu prouzrokovali žrtve, ali su izazvali sigurnosne pometnje nakon što je sukob u Ukrajini prošle sedmice obilježio svoju prvu godišnjicu.

Ukrajinski zvaničnici nisu odmah preuzeli odgovornost za napade, ali su na sličan način izbjegli direktno priznati odgovornost za prethodne napade i sabotaže, dok su naglašavali pravo Kijeva da pogodi bilo koju metu u Rusiji nakon što je Moskva pokrenula svoju potpunu specijalnu vojnu akciju na Ukrajinu, prenosi „Al Jazeera„.

Rusija izlazi iz Savjeta Evrope

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o raskidu međunarodnih ugovora Savjeta Evrope u odnosu na Rusku Federaciju.

Ovaj zakon se posebno odnosi na Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvenciju o suzbijanju terorizma i Povelju Savjeta Evrope, navodi se u dokumentu.

„U vezi sa prestankom članstva Ruske Federacije u Savjetu Evrope, od 16. marta 2022. godine, u odnosu na Rusku Federaciju smatraju se raskinutim sljedeći međunarodni ugovori: Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda od 4. novembra 1950. godine“, navodi se u dokumentu.

Prema dokumentu, ukidaju se Evropska konvencija o suzbijanju terorizma od 27. januara 1997. godine, Povelja Savjeta Evrope od 5. maja 1949. godine, Opšti sporazum o privilegijama i imunitetima Savjeta Evrope od 2. septembra 1949. godine i Evropska socijalna povelja /revidirana/ od 3. maja 1996. godine, kao i desetak protokola.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube