Naslovna Izdvajamo Putin govorio o Srbima: To je naš blizak narod

Putin govorio o Srbima: To je naš blizak narod

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin u velikom razgovoru sa američkom novinarom Karlsonom Takerom govorio je o nesigurnim odnosima Rusije i Amerike, kao i pitanju Jugoslavije.

On je podsjetio na trenutak raspada Sovjetskog saveza i odlazak Borisa Jeljcina u američki Kongres gdje je dočekan aplauzom. Tu je, ističe Putin, Rusija tražila da bude prihvaćena u „zapadnoj civilizaciji“ i čak svojevoljno prihvatila da dođe do raspada Sovjetskog saveza.

„Prije toga, Jeljcin je išao u Ameriku. Pričao je pred Kongresom, sve što je rekao bio je signal. Sjećate li se razvoja u Jugoslaviji, kada je Jeljcin dočekivan aplauzima? Čim je došlo do sukoba u Jugoslaviji, podigao je glas podrške Srbima jer mi nismo mogli podići glas za Srbe u njihovu odbranu. Razumijem da je tu bilo kompleksnih procesa. Ali Rusija nije mogla da ne stane u odbranu Srba. Srbi su naš blizak narod, preko kulture i pravoslavlja. Taj narod je propatio mnogo generacijama. Šta je važno? Jeljcin je dao svoju podršku. Je li to Amerika uradila u kršenju međunarodnog prava u UN-a kada su bombardovali Beograd?“, rekao je Putin.

On je poručio da kada je Rusija uputila protest, međunarodno pravo i Povelje UN-a postale su predmet rasprave. Tada je Boris Jeljcin uvučen u blato i optužen za probleme sa alkoholom, ali je shvatio prave namjere zapada.

Putin je napomenuo da je Rusija pristala na raspad SSSR-a jer je vjerovala u fundamentalne veze sa Ukrajinom. Od zajedničke istorije, preko ekonomije, do budućnosti.

„Rusija je proaktivno pristala na raspad Sovjetskog saveza i vjerovala da će to biti shvaćeno od ‘civilizovanog zapada’ kao poziv na saradnju“, rekao je Putin.

Međutim, to se nije dogodilo. NATO je nastavio sa talasom širenja, a Putin ističe da je zapad prevario Rusiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: