Naslovna Najnovije Putin: Nelegitimne sankcije dovele do talasa globalne inflacije

Putin: Nelegitimne sankcije dovele do talasa globalne inflacije

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje da će dvijehiljadite godine za Rusiju biti vrijeme jačanja ekonomskog suvereniteta, uključujući ubrzani razvoj njene infrastrukture i tehnološke baze, kao i uspostavljanje nezavisnog i efikasnog finansijskog sistema.

Putin je u pozdravnom govoru na otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu rekao da se ovogodišnji forum odvija u teškom trenutku za cijelu međunarodnu zajednicu.

Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i nelegitimne sankcije dovele su do talasa globalne inflacije, poremećaja uobičajenih lanaca snabdijevanja i naglog povećanja siromaštva i nestašice hrane. Ipak, kao što može biti slučaj, zajedno sa ovim izazovima, pojavljuju se novi izgledi. Zbog toga se slogan Foruma „Nove mogućnosti u novom svijetu“ čini tako relevantnim” naveo je Putin.

Presjednik Rusije je istakao da će se ruska ekonomija sve više oslanjati na privatne inicijative i ostaće posvećena transparentnosti i širokoj međunarodnoj saradnji.

Putin je ukazao da je, tokom godina, Forum postao veoma cijenjen i reprezentativan međunarodni događaj.

Njegovi učesnici, među kojima su ruski i strani političari, naučnici i preduzetnici, fokusiraju se na različite teme koje se tiču domaće i svjetske privrede – od specifičnih oblasti industrijske saradnje do informacione bezbjednosti i zaštite životne sredine. U toku direktne i konstruktivne komunikacije potpisuju se obostrano korisni dugoročni ugovori i razmjenjuju poslovna iskustva” rekao je predsjednik Rusije, objavljeno je na sajtu Foruma.

Putin je naglasio da je u interesu svih jačanje trgovine i investicija, podsticanje zajedničkog razvoja tehnologija, jačanje finansijskih i berzanskih tržišta, povećanje učešća obračuna u nacionalnim valutama.

Ključno je da se uvedu i razvijaju istinski obostrano korisni modeli integracije, kao što se već radi u Evroazijskoj ekonomskoj uniji” rekao je Putin.

Ruski predsjednik je izrazio uvjerenje da će Forum nastaviti da daje značajan doprinos rješavanju brojnih visokoprioritetnih izazova sa kojima se čovječanstvo suočava, dok će međusobno povjerenje, smislenost i posvećenost plodnom dijalogu i partnerstvu uvijek ostati njegove odlike.

Forum će trajati do 18. juna.

(srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: