Naslovna Najnovije Putin: Novi svjetski poredak će formirati jake i suverene države, a ne...

Putin: Novi svjetski poredak će formirati jake i suverene države, a ne kolonije!

0

Zapadne ucjene ne djeluju protiv zemalja sa pravim liderima, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći danas na forumu u Sankt Petersburgu.

– Brzina i obim promjena u globalnoj ekonomiji, finansijama, međunarodnim odnosima raste. Naravno, formiranje i rađanje novog svjetskog poretka je težak proces, i dalje ćemo se suočiti sa mnogim izazovima, rizicima, faktorima koji su danas je teško zamisliti i predvidjeti – rekao je Putin, i dodao:

– Ali, očigledno je da će pravila, sadržaj novog svjetskog poretka postavljati upravo jake, suverene države, koje se ne kreću po putanji koju je neko već zacrtao. Samo jake države i suverene države mogu da govore o novom svjetskom poretku, ili su osuđeni da postanu ili ostanu kolonija – naglasio je ruski predsjednik.

Putin je takođe danas ocijenio da su sankcije protiv Rusije nerazumne i nepromišljene.

– Njihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspjelo – rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svijetu i operacija u Ukrajini.

On je naglasio da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju.

Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.

Prema njegovim riječima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primjenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući i članice Evropske unije.

Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji nanijeli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cijene, upozorio je Putin.

– Sve češće slušam izraz “Putinova inflacija“. To je upućeno onima koji ne umiju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze“, istakao je Putin.

On je naglasio da sve što se danas događa u svijetu nije rezultat događaja od poslednjih mjeseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite plešu tuđu muziku, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsjednik.

Sadašnja situacija u Evropi će dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smjene elita, istakao je Putin.

Prema ocjeni ruskog predsjednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući i sport.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube