Naslovna Region Putin poslao poruku učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Putin poslao poruku učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Vladimir Putin ruski predsjednik i premijer
Foto: Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svijetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosljedno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi RIA Novosti.

Danas, kada je situacija u svijetu sve turbulentnija i kada čovječanstvo mora da se suoči s narastajućim brojem prijetnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsjednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rješavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svjetskog poretka, jačanjem povjerenja i uzajamnog razumijevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocijenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rješavanju regionalnih i svjetski pitanja, u osiguravanje bezbjednosti i održivog razvoja u cijelom svijetu.

Putin je učesnicima skupa poželio uspješan rad.

Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.