Naslovna Svijet Putin putuje u Peking na otvaranje Olimpijskih igara

Putin putuje u Peking na otvaranje Olimpijskih igara

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 4. februara, a tada će se sastati sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Pripremamo zvanični rusko-kineski samit. Predsjednik Putin će, na poziv predsjednika Si Đinpinga, posjetiti Peking 4. februara – na dan otvaranja Olimpijskih igara. Istog dana će se održati pregovori na najvišem nivou – precizirao je Lavrov.

Kako je dodao, lideri Rusije i Kine će tokom razgovora obuhvatiti čitav spektar odnosa.

– U pripremi su rješenja koja su detaljno osmišljena, izvodljiva i koja zaista pomažu da povećamo našu saradnju – istakao je ministar.

O svim tim pitanjima rusko-kineske saradnje razgovaraće se tokom priprema za posjetu Putina Pekingu i tokom same posjete, konstatovao je Lavrov.

– Inače, dogovorio sam se sa mojim kolegom, prijateljem, ministrom spoljnih poslova Kine Vang Јiom da održimo sastanak uoči samita lidera i da detaljno razmotrimo čitavu međunarodnu agendu – saopštio je Lavrov.

Podsjetimo, SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija u decembru su najavile diplomatski bojkot predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu, a svoju odluku su obrazložile „sistematskim kršenjem ljudskih prava u Kini“.

Sputniknews.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: